Zuzana Caputova keményen beolvasott Áder Jánosnak!

Budapestre látogatott Szlovákia frissen megválasztott elnöke, Zuzana Caputova. A környezetvédő civil aktivistából lett államfőt Áder János fogadta a Sándor-palotában.

Az ezt követő sajtótájékoztatón a magyar köztársasági elnök elsősorban a közös környezetvédelmi elkötelezettséget hangsúlyozta. Áder szerint egyetértettek abban is, hogy az atomenergia elengedhetetlen a párizsi klímacélok eléréséhez, amit az OECD és más nemzetközi szervezetek is így látnak, ezért a két országnak ebben az ügyben közösen érdemes fellépnie.

Az Áder által említett harmadik téma a migráció volt, amiből a magyar köztársasági elnök a határvédelem fontosságát, valamint azt hangsúlyozta, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van. áder azt is hozzátette, hogy a konfliktuszónákban az élet elviselhetővé tétele, az újjáépítés nem lehet kizárólag Európa feladata.

Caputova azt mondta, hogy a 450 000 szlovákiai magyar elnökeként meggyőződése, hogy a kisebbségi jogokat leginkább a liberális demokrácia képes garantálni nem pedig a szélsőjobboldal felé húzó Fidesz.

A V4-ek szerepéről is erős véleményt fogalmazott meg:

Ha azt akarjuk hogy az együttműködésünknek értelme legyen, nem elégedhetünk meg a regionális érdekek védelmével.

Együttműködésünknek meg kell jelenítenie olyan értékeket, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság, illetve az együttműködés olyan alapvető értékei, amelyek a V4 alapító okmányában szerepelnek, hogy ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az EU-t meggyengítik, illetve bomlasztják.

Caputova szlovák újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar kormánymédia vádjai ellenére nem Soros György ügynöke.

Ádert a Magyarország által is megvétózott 2050-re vonatkozó uniós klímacélról is kérdezték, a magyar államfő szerint a 2030-as célokat biztosan tudja tartani magyarország, de az elkövetkező években a továbbiakról is döntések születnek.

A két államfő azt mondta, nézetkülönbségeik dacára a találkozó tartalmas együttműködést ígért.

Kapcsolódó cikkek

Tényleg volt olyan aki rá szavazott? El nem hiszem.

O.L.K.T.

Kárász Róbert Berki Krisztián tanácsadója

O.L.K.T.

Vass Éva titkárnő: “Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!”

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!