Zs. Szőke Zoltán: Össze fog omlani a kereskedelem – a Fidesz szerint nem!

0

Kisboltok, zöldségesek ezrei fognak bezárni, mert nem marad bolti eladó az országban.

A szövetkezeti elnök finomkodott, de nem kertelt.

„A szakemberhiány enyhítését akadályozza, hogy kevés fiatal jelentkezik a kereskedelmi szakoktatásra, és aki mégis jelentkezik, nem a legjobb képességű”

Ezt mondta Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke a Népszavának.

A szakember szerint, mivel az eladók lassan eltűnnek, ezzel együtt

a boltok száma is tovább fog csökkenni.

Ez pedig a kistelepüléseket érintheti a leghátrányosabban, ezért Zs. Szőke Zoltán állami támogatást sürget az ágazatnak.

Tovább növeli a feszültséget, hogy az utóbbi időben nőtt a fogyasztás, így a munkaerőhiány már régóta megnyilvánul a hétköznapokban is, elég csak a lassú kiszolgálásra, sok helyen pedig a boltok pénztárainál totyogó sorokra gondolni.

Ennek hatásaként pedig, a Szövetség elnöke szerint, az utóbbi idők béremelései sem állítja meg a pályaelhagyókat, mert

ezt a leterheltséget, ennyi pénzért sem vállalják a dolgozók.

Pláne, ha találnak jobbat. És általában találnak.

A kormányzat viszont töretlen optimizmussal tekint a kereskedelem fejlődésére. Erős vállalatokra, stabil munkahelyekre és növekvő bérekre van szükség ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa legélhetőbb öt országa közé kerüljön – rajzolt fel nagy ívű kormányzati elképzeléseket Weingartner Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, kiemelten fontos például a reálbérek növekedésére épülő fogyasztás fenntarthatósága, és az, hogy a kereskedelmi tevékenységek kevésbé terheljék a környezetet.

Az ITM államtitkára megemlítette,a kormánynak szüksége van az együttműködésre, ezért szeretnének a gazdaság szereplőinek minél több fórumot biztosítani a közös célok eléréséhez. Erről az elmúlt nyolc évben ugyan többször is beszéltek kormányzati politikusok, de a gyakorlatban vagy egyáltalán nem egyeztettek a szektort érintő jogszabályok előkészítése során, vagy ha voltak is véleménycserék, akkor alig vagy egyáltalán nem vették figyelembe a szakma javaslatait – jegyezte meg egy kereskedelmi szakember.

 

olkt.hu/