ZALAEGERSZEGET SÖTÉTBE TASZÍTÓ TIBORCZ ISMÉT “ALKOT”!

0

ROMBOLÁS KÖZPÉNZBŐL – Világörökségi területen fekvő műemlék épületeket beleznek ki Tiborczék szállodája miatt Budapest belvárosában. A beruházáshoz ráadásul nemrégiben 8 milliárd forintnyi hitelt kapott a miniszterelnök vejéhez köthető cég.

Állami hitelből rombolják a műemlék házakat Tiborczék szállodájához Budapest belvárosában.

Nemzetközi védettséget élvező, világörökségi területen fekszik az az épülettömb, műemlék épületekkel, ahol Tiborcz István és üzlettársa cége szállodát épít. Ehhez egy három épületből (egyik a MAHART-ház) álló tömböt tulajdonképpen kibeleznek. Ráadásul a beruházáshoz nemrégiben 8 milliárd forintnyi hitelt kapott a miniszterelnök vejéhez köthető cég az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól. Az épületegyüttesről, és a védett budapesti világörökségi helyszíneken folyó kormányzati és magánbefektetői rombolásról, átalakításokról az elmúlt évben több cikkben is beszámoltunk.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO az elmúlt években többször is figyelmeztette a magyar kormányt örökségvédelmi hiányosságokra, külön kiemelve ezek között a magyar hajózási vállalat egykori székházát is magában foglaló szállodaépítést is.

Közöltünk egy szakértői elemzést is, mely szerint több, hatályos jogszabállyal is szembemegy a MAHART-házról ismert projekt, annak ellenére, hogy a kormány külön rendeletmódosítással könnyítette meg Tiborczék dolgát és tette lehetővé, hogy a védett házakból jóformán csak a külső falak maradjanak meg.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy a MAHART-ház (és a bankház) egyedileg védett műemlék, tehát minden alkotórésze, tartozéka védett, eredeti állapotában megőrzendő. A szakértői jelentés úgy fogalmaz, hogy “ha az egyedileg és területileg is védettséget élvező MAHART-házat is büntetlenül szétszedik, akkor innentől kezdve nincs megállás, bármit meg lehet tenni az épített örökséggel”.

Az UNESCO az elmúlt években, a maga lassú és diplomáciai eszközökkel operáló módján többször is jelezte a magyar kormány felé, hogy a befektetői érdekeket kontrollálva kell törvényi szinten és a gyakorlatban garantálni az épített örökség védelmét, és a világörökségi területekre tervezett fejlesztések kapcsán előzetes konzultációra kérték a kormányt.

A szervezet több alkalommal külön szakértői missziót küldött Budapestre, hogy a korábbi ajánlások, felszólítások eredményét megvizsgálják. Legutóbb idén tavasszal került ilyen látogatásra sor, amikor a párizsból érkező UNESCO-küldöttek a kormány örökségvédelmi szervezetével és civilekkel is tárgyaltak, illetve a világörökségi helyszínen vizsgálták többek között a Budai várban folyó átalakításokat, a Városliget-projektet, a magasházakat és a belvárosban folyó építkezéseket.

A látogatásokat követően az UNESCO jelentéseket készít, melyek egy részét nyilvánosságra is hozza. Az ezekben foglalt ajánlások, vélemények azonban nem kötelező érvényűek a kormányra nézve. A szervezet annyit tud tenni, mint ami az idei, áprilisi budapesti misszió után készült anyagban is történt: kijelentik, hogy ha nincs javulás a védett örökség védelme terén, a világörökségi cím elvételére is sor kerülhet.

Korábbi cikkeink óta a MAHART-ház emblematikus kupoláját is leszedték, hogy átalakítsák. Ennek kapcsán írta korábban a kormány válaszul az UNESCO kifogásaira, hogy “a beruházást követően a sarokkupolát csaknem eredeti formájában állítják majd vissza”. Olvasóinktól is kaptunk képeket, amiken a mi korábbi képeinknél több látszik az épület belsejében folyó rombolásból:

Korábban próbáltunk az építtető cégtől, a Dorottya Investment Zrt.-től lehetőséget kérni az építkezés megtekintésére, de ők ehhez nem járultak hozzá. Így az utcáról próbáltunk fotókat készíteni akkor, és most is. A helyszínen dolgozók nem örültek a kíváncsiskodásunknak, ezért az épület belsejéről csak egyetlen képet sikerült készíteni, de ebből is kiderül: az egykori épületbelsőkből mára tégla és porhalom maradt csak.

Az elmúlt évben többször érdeklődtünk a világörökséggel kapcsolatos ügyeket is felügyelő Miniszterelnökségnél az építkezés engedélyeiről, de választ azóta sem kaptunk a kérdéseinkre.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook