Zágráb összes szennyvíziszapja idejön – Bűzbiznisz Székesfehérváron

0

Bűzbiznisz és talajkárosítás vagy szabadalmaztatott, engedélyezett, környezetkímélő szennyvíziszap-hasznosítás zajlik Székesfehérváron? Erről megoszlanak a vélemények. Ami biztosnak tűnik: évente több mint százezer tonna szennyvíziszap kerül a Fehérvári Téglaipari Kft. telephelyére Szlovéniából, Horvátországból, Olaszországból és itthonról. Nemcsak a helyi ellenzék követel vizsgálatot az ügyben, de a kormánypártok is a külföldi szenny behozatalának leállítása mellett kardoskodnak. Bár évek óta zajlik a bűzimport, mégis az önkormányzati választások előtt lett forró a téma.

Az ügyben tüntetést tartottak Fehérváron, aláírásokat gyűjtött az ellenzék, a fideszes városvezetés széttárta a kezét. Cser-Palkovics András polgármester – aki állítása szerint nem tudott az ügyről – Facebook-posztjában ezt írta: „Értetlenül állunk az előtt a tény előtt, hogy Székesfehérvárt, a mi környezetünket érintő ügyekben a Pest Megyei Kormányhivatal dönt, a helyi emberek és az őket képviselő önkormányzat megkérdezése nélkül. Tekintettel ráadásul arra, hogy (a Facebook korában) még egy nap várakozás után sem kaptak semmilyen hivatalos magyarázatot, szakmai érvelést a fehérvári emberek az illetékes kormányhivataloktól (teret adva ezzel a valós vagy éppen félinformációknak, a mendemondáknak vagy éppen a pártpolitikai haszonszerzés kampányfelelőtlenségének), rendkívüli közgyűlést hívok össze.” Ott aztán a szakértők mindenkit megnyugtattak, hogy a kft. telepén minden szabályos, rendben megy és engedélyekkel zajlik. Ráadásul a Fejérvíz Zrt. is odaszállítja a város szennyvíziszapját, évente tízezer tonnát. Ennek ellenére az önkormányzati választás előtt a Fidesznek is kezdett kellemetlen lenni az ügy, Nacsa Lőrinc kormánypárti parlamenti képviselő arra kérte a kormányt, tiltsa be a külföldi szennyvíziszap behozatalát, és igyekezett a baloldalra kenni a felelősséget, az ügy mögött meghúzódó balos üzleti körök érdekeltségéről beszélt. A 24.hu arról írt, hogy az EWC-H Kft. az a nagykereskedő cég, amely közvetít Horváthék kft.-je és a külföldiek között. A portál úgy tudja, a nagykereskedőnek a fővárossal is van szerződése, és tavaly 3,4 milliárd forint árbevételt, valamint félmilliárd forint nyereséget mutattak ki adózás után. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig azt mondta, a szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni.

További részletek: 168 óra/https://168ora.hu/itthon/szekesfehervar-szennyviziszap-uzlet-kornyezetvedelem-magyarorszag-172556