Wilhelm Droste: Színtiszta pártdiktatúráról lenne szó

„Ha jól olvastam a törvényjavaslatot, színtiszta pártdiktatúráról van szó, lényegében kizárt a művészek, vagy a civil társadalom bármiféle beleszólása”

– szögezte le a Deutsche Welle-nek nyilatkozva, Wilhelm Droste, Magyarországon élő német író. A számos nyelven sugárzó rádió nem csak a színházi törvénnyel, hanem a képviselőket érintő korlátozásokkal is foglalkozott.

A magyar országgyűlési képviselők jogait korlátozó törvény elfogadásáról széles körben beszámolt a német nyelvű sajtó közte a Der Standard, egyelőre többnyire röviden, hírügynökségi jelentések alapján. Ezek a jelentések az érintett törvényjavaslatokat és törvényeket azzal hozzák összefüggésbe, hogy Orbán és a Fidesz jelentős veszteségeket szenvedett el az önkormányzati választásokon.

A Deutsche Welle a kultúrháborúról készített terjedelmes interjújában Wilhelm Droste szintén azt állapította meg, hogy a Fidesz sok nagyvárost elvesztett az önkormányzati választáson, így Budapestet is, és világos volt, hogy ezután – a lehetőség szerint – elzárja majd a vízcsapot. Ezzel lényegében a polgármesterek jogköreit akarják korlátozni. Jelenleg egy régebben kezdődött kultúrháború újabb csatájáról van szó, és ez most a színházakat érinti.

A Kulturális Tanácsra vonatkozó kérdésre Droste azt mondta: ha jól olvasta a törvényjavaslatokat, akkor

„színtiszta pártdiktatúráról van szó, lényegében kizárt a művészek, vagy a civil társadalom bármiféle beleszólása”.

Szólt az író arról is, hogy a magyar kormány szokott taktikája, hogy mindig nagyon durva dolgokat kezdeményez, és amikor azt látja, hogy az utca megmozdul, némileg enyhít a dolgokon, de csak azért, hogy végül lényegében keresztülverhesse saját szándékait. A továbbiakban a riporter és Droste a színházak anyagi helyzetét elemezte.

Kapcsolódó cikkek

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban VIDEÓ

O.L.K.T.

Despacito – Orbán Viktor előadásában (Sértődős jobbra szavazók számára fokozottan nem ajánlott!!!)

O.L.K.T.

Fidesz imádó férfi csinált botrányt a M4-es metrón egy házaspárral szemben a CEU transzparensük miatt! (+Videó)

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!