A többség diktatúrája. (Vörös Imre prof)

„A kétharmados parlamenti többség nem ad felhatalmazást https://www.facebook.com/amagyarnephangja/videos/2171840129498125/. Az alkotmánybíráskodás kialakulását világszerte alapvetően ez indukálta. A mindenkori parlamenti többség tevékenységét, azt, hogy jogalkotói hatalmával éljen, és ne éljen vissza, azt, hogy a hatalom gyakorlása ne csapjon át visszaélésbe, kizárólagosságba, azt, hogy a többségi akarat érvényre juttatása együtt járjon a kisebbségi érdekek körültekintő, tárgyilagos mérlegelés szerinti méltányos figyelembe vételével, nos: mindezt az alkotmánybíróságok biztosíthatják” – írja esszéjében Vörös Imre jogász-akadémikus.

A volt alkotmánybíró érvelése szerint „nem a részről, hanem az egészről van szó. Lehetséges, hogy a médiatörvény, a bírák jogállásáról, az Alkotmánybíróság hatásköréről, a büntetőeljárásról szóló törvények rendelkezései önmagukban még akár alkotmányosnak is minősülnének. A rendszer egésze azonban fogaskerékszerűen egymásba illeszkedő hatalmi gépezetet, s azt a Kötcsén előre bejelentett „centrális erőteret” hozta létre, amely nem feltétlenül jogállami és demokratikus”.

„Nehéz nem szembenézni a tényekkel: alapos a gyanú arra, hogy kiépült a kizárólagos közhatalom-birtokláson alapuló hatalomgyakorlás rendszere. Ezt a köznyelv államcsínynek nevezi. Márpedig sem az egykori Magyar Köztársaságban, sem a mostani Magyarországon nem szabad államcsínyt végrehajtani. Alkotmányosan nem. A legitimitást – a törvényhozási úton végrehajtottságot – ugyanis felülírja az alkotmányosság” – érvel Vörös Imre jogászprofesszor.

  1. március. 07. hvg.hu


Kapcsolódó cikkek

FBI: A szálak a korrupt Fidesz kormány legfelső köréig vezetnek!

Rubóczki Tamás

Na ezért kell félni a migránsoktól!

Rubóczki Tamás

Összeroppant a budapesti közlekedés – az Együtt ingyen utazást követel a BKK járatokon!

Rubóczki Tamás