Visszakozott a Fidesz: maradna a Néppártban, és még közigazgatási bíróság sem lesz Visszakozott a Fidesz: maradna a Néppártban, és még közigazgatási bíróság sem lesz

0

Gulyás Gergely csak úgy szórta ma a nagy bejelentéseket. Hogy ez most azért van, mert a választási eredmények nem a kormánypárt szájíze szerint alakultak, azt nem tudhatjuk biztosan, de szerintünk köze lehet ahhoz, hogy Orbán stábja – talán először – piszkosul elszámolta magát.

A Fidesz maradna az Európai Néppártban

Az elszámolás alatt most nem azt értem, amit a hazai számok mutatnak. Bár ott is van egy kis meglepi, történetesen az, hogy az ellenzék a Puzsér-támogatók nélkül is nagy pofonokat oszthat ősszel az önkormányzati választásokon, mégis az EP-mandátumok alakulására gondolok.

Hiszen a Fidesz alighanem arra számított, hogy a Salvini-féle szélsőjobb eléggé megerősödik majd ahhoz, hogy tényező legyen, és akkor ott majd el lehet keménykedni. Ehhez képest a liberálisok meg a zöldek jártak igazán jól, tehát, ha Orbán nem akar totálisan a perifériára sodródni, akkor vissza kell valahogy kormányoznia a Fideszt az Európai Néppártba.

Alighanem ezért is jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely kormányszócső, hogy abba a frakcióba szeretne beülni. De ácsi! Ehhez a kormánynak semmi köze, hiszen a Fideszről van szó, mint pártról. Magyarországot ez nem ugyanúgy érinti, ez pártkérdés, úgy is kéne kezelni. Hacsak nem ugrottunk vissza ötven évet. Az viszont lehetetlen, mert akkor nem az Európai Unióról lenne szó, hanem a KGST-ről.

Nem lesz közigazgatási bíróság

A hazai és nemzetközi tiltakozások miatt, meg persze, hogy elkerüljék a Magyarország ellen induló újabb kötelezettségszegési eljárást, határozatlan időre elhalasztják a közigazgatási bíróságok felállítását. Ó, ennek biztosan semmi köze ahhoz, hogy maradnának a Néppártban, sokkal inkább arról van szó, hogy a Fidesz megérezte, hogy a világ még nem érett arra, hogy megértse az ilyen előrevivő, bölcs intézkedések értelmét.

Erősen ide tartozik, hogy a kormány nem támogatja Handó Tünde azon javaslatait sem, amelyek például az ő munkáját (is) felügyelő Országos Bírói Tanács (OBT) szabályozásával kapcsolatosak.

Emellett bejelentették Varga Mihály adócsökkentésektől hemzsegő gazdaságvédelmi programját, a dunai hajóbaleset kivizsgálását és azt is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenítését célzó törvénytervezet benyújtását keddre tervezik.

Minket azért érdekelnének az Európai Néppárt reakciói is. Már ha vannak, hiszen a kampány véget ért.

 

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)