VIDEO!…A skizofrénia veszélyes-e az országra? Alkalmas-e egy nagyon beteg ember az ország vezetésére?

0

Grazban erről többet tudnának mondani, de láthatóak a jelek…

Egy gépkocsivezetőnek szigorú alkalmassági vizsgát kell tennie ahhoz, hogy egyáltalán jogosítványa lehessen.

Egy emberekkel foglalkozó tanárnak, rendőrnek, fegyőrnek…stb pszichiátriai vizsgálaton kell átesnie ahhoz, hogy a dolgozhassom.

Mi a helyzet azzal aki nem autót, nem osztályt, hanem egy országot vezet?

Tudunk beteg emberről a történelemből…Sok-sok millió ember életébe került.

Magyarországon egyre inkább felmerül a kétség Orbán pszichiátriai alkalmasságával kapcsolatosan.

Beteg ember-e Orbán?

Bizony az.

Sajnos a grazi pszicikátriai intézet zárójelentése nem áll rendelkezésre, de a tünetei egyre inkább egyértelműek.

No, lássuk csak:

“A skizofrénia veszélyes a környezetre, a beteg tévesen érzékeli a külvilágot. Egy televíziós felvétel árulkodó módon mutatja azt, amiről Magyarországon már korábban is sokat beszéltek, de eddig csak rosszindulatú híresztelésnek hangzott: Orbán Viktor vélhetően pszichiátriai kezelésre szorul, mások szerint pszichiátria kezelés alatt áll, és a felvételen látható szájmozdulatok az erős pszichiátriai gyógyszerek mellékhatásai.” (Zárójel)

“A magyar közvéleménynek a látható tünetek után joga van tudni, hogy Orbán skizofrén paranoiás beteg vagy nem. Annál is inkább, mert a kutatások egybehangzóan kimutatták, hogy valamennyi diktátor személyiségét skizofrén betegségek befolyásolták. A skizofrén beteg nem reálisan értékeli és érzékeli a külvilágot, tévképzetei, üldözési mániái alakulnak ki, paranoiás lesz, és a téves helyzetfelismerés miatt a környezetére veszélyes válaszokat ad. Miniszterelnök esetében ez életveszélyes helyzetet idéz elő. A nyilvánosságra került felvételek alapján az ellenzéknek, a parlamentnek, a köztársasági elnöknek, de Orbán saját pártjának  is fel kell tennie a kérdést a miniszterelnöknek, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen betegséggel kezelik, és szakembereknek nyilatkozniuk kell arról, hogy ezzel a betegséggel kormányozhat-e valaki egy országot úgy, hogy hatalmának gyakorlatilag nincsenek korlátai.” (Zárójel)

A skizofrénia jellegzetes tünetei

A skizofrénia jellegzetes tünetei közé tartoznak a bizarr téveszmék, a hallucináció és a paranoia. Ezen kívül a betegség többféle viselkedésváltozást is előidézhet.

skizofrénia egy olyan pszichés állapot, amiről sokat hallunk, de nagyon keveset tudnunk. Több film is feldolgozta már skizofréniában szenvedők élettörténetét, többek között az Oscar- és Golden Globe díjakkal jutalmazott Egy csodálatos elme (2001), ami a matematikus John Nash életén keresztül mutatja be a betegség elhatalmasodását egy zseniális tehetségű emberen.

A skizofrénia tüneteiskizofrénia tünetei nagyon változatosak. A tünetek ugyanannál a személynél időben is változnak: zaklatott és izgatott állapotból a skizofrén személy teljesen mozdulatlan, környezetére közömbös állapotba kerülhet. Akár az is lehetséges, hogy a beteg az idő többségében tökéletesen megszokott, normális viselkedést mutat.

Pozitív tünetek – hallucináció és téveszmék

A pozitív tünetek a skizofrénia azon tünetei, amelyek a betegség kialakulása után úgymond hozzáadódnak a személyiséghez, vagyis a betegség előtt nem voltak jelen.

hallucináció gyakori tünet és azt jelenti, hogy a beteg a valóságban nem létező dolgokat érzékel. Leggyakrabban hangokat hallucinálnak a skizofrén betegek. A hangokkal a hallucináló – környezete megdöbbenésére – párbeszédet folytathat. Az is előfordul, hogy a hangok utasításokat adnak arra vonatkozóan, hogy a beteg mit tegyen. A skizofrén beteg a hangokra hallgatva kárt tehet másban vagy saját magában.

bizarr téveszmék és a paranoia szintén gyakoriak a skizofréniában szenvedőknél. Téveszmék alatt értjük azokat a személyes gondolatokat, amikben a beteg szilárdan hisz annak ellenére, hogy nincs semmilyen valóságalapjuk. Paranoid skizofréniáról akkor beszélünk, ha például a beteg azt hiszi, hogy üldözik, figyelik, vagy összeesküvést szőnek ellene. A skizofréniában szenvedő úgy is érezheti, hogy kívülről mások irányítják a gondolatait.

Negatív tünetek – az érzelmek és viselkedés megváltozása

Hallucináció, mánia: a skizofrénia jelei
A skizofrénia egy olyan lelki eredetű betegség, ami a fiatal felnőttkor végén, a felnőttkor elején alakulhat ki. Olyan mentális betegségről van szó, ami befolyásolja a beteg mindennapjait, kapcsolatait és érinti a cselekedeteit is.

Tovább a cikkhez

A negatív tünetek azok a személyiségjegyek, amik úgymond kivonódnak a személyiségből a skizofrénia korai szakaszában. Ezek a tünetek gyakran már olyankor megjelennek, amikor még semmi más jel nem utal a betegségre.

  • Az érzelmek és az érzelemkifejezés eltompul
  • A beszéd egyhangúvá, monotonná válik
  • A kifejezett érzelmek nincsenek összhangban a valós közlési szándékkal, például a beteg nevet miközben valami ijesztő dologról beszél
  • Társaságban elzárkózó és társasági helyzetekben nem megfelelő viselkedést mutat
  • A mozgás megváltozik, ügyetlenné válik

Észlelési (kognitív) tünetek

A skizofrénia következtében a beteg kevésbé tud összpontosítani, nehezebben dolgozza fel a környezetéből érkező információt, és sok beteg memóriazavarokkal küszködik.

A skizofrénia felismerése és orvosi segítség

A skizofréniában szenvedők maguktól ritkán fordulnak orvoshoz, hiszen számukra a hallucinációk és téveszmék igencsak valóságosak, és a viselkedésbeli változást is leginkább a környezetük ismerheti fel. Ezért a családtagok, barátok segíthetnek abban, hogy a beteg megfelelő orvosi segítséghez jusson.

Az orvos vizsgálata során kizár olyan más betegségeket, amik a skizofréniához hasonló tünetekkel járnak. Ilyen például a depresszió, a bipoláris depresszió, az alkohol és kábítószer-függőség. Egyes fertőzések, daganatos és központi idegrendszeri megbetegedések, de akár a test immunrendszerének zavara is produkálhatnak a skizofréniához hasonló pszichés tüneteket.

(M.N. – Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)