Vétóval fenyegeti a Fidesz az Európai Uniót!

Azután, hogy Magyarország kormánya megvétózta az EU afrikai országokkal kötendő fejlesztési megállapodását. A Fidesz akadályokat gördít egy másik szerződés elé is, amelyet az EU afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal írnának alá – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az Eurológus írja, hogy  tárcavezető az EU-s külügyminiszterek hétfői brüsszeli csúcstalálkozója után lépett a nyilvánosság elé, azt állítva, hogy az Orbán-kormány ugyanazért kifogásolja a megállapodást, amiért a korábbit is, vagyis hogy a dokumentum nem ítéli el a migrációt, és nem tesz említést a biztonsági kockázatairól.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter bírálta azt a bevándorlásügyi javaslatot is, amellyel az EU soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária állt elő. Ez arról szól, hogy ha egy-egy tagországban túl sok menekült érkezik, akkor automatikusan életbe  lép egy elosztási mechanizmus. A bolgár javaslatban 160 százalékos telítettségi szint szerepel, ami azonban a tárcavezető szerint rendkívüli veszélyt jelent Európa számára. Ez azt az üzenetet közvetíti – vélte –, hogy a menekültek szabadon jöhetnek.

– Az áll benne, hogy akkor kell szétosztani a menedékkérőket, ha a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezik Európába. Ez azt az üzenetet küldi, hogy gyertek minél többen, és akkor szét lesztek osztva. Ugyanazt a hibát követi el az előterjesztés, mint az előbbiek, hogy meghívja a migránsokat Európába. Be kellene látni, hogy mindez ellentétes Európa biztonsági érdekeivel

– fogalmazott. A tárcavezető riasztónak nevezete a bolgár javaslatot, amelynek értelmében azonnal elkezdődne a menekültek szétosztása a tagországok között, hiszen Görögország nem 160, hanem 400 százalékos telítettségi szinten áll.

Arról, hogy az új magyar vétófenyegetésnek mi a visszhangja, egyelőre nem szivárogtak ki információk, de az EU-Afrika megállapodás megakadályozása miatt  hatalmas felháborodás tört ki brüsszeli diplomáciai körökben. E megállapodás értelmében az EU anyagi támogatást nyújtott volna az afrikai tagországoknak, amelynek a fejében azok vállalták volna, hogy gátolják a migrációt. A megállapodásban szerepel segélyprogramok és az embercsempészet elleni fellépés mellett egy olyan mechanizmus is, amelynek az értelmében pénzt kapnak a hazatérésre azok a Líbiában várakozó menekülnek, akik hajlandók lemondani arról, hogy illegálisan Európába jöjjenek.

 

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány: Fontos dolgok vannak készülőben

O.L.K.T.

Itt a leleplező videó az M1 Híradójáról

O.L.K.T.

Az Orbán-rezsim felkészült a lázadásra is Kornai János szerint.

H Miklós
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!