Vesztegetéssel vádolják az ORÖ elnökét!

0

3,5 millió forinttal próbált lefizetni egy vállalkozót Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke egy titokban rögzített hangfelvétel alapján.

A felvételen az hallatszik, Balogh fiktív kampányrendezvényeket próbál lepapírozni, a két rendezvény kiszámlázása fejében ajánlotta fel 3,5 millió forint utalását az amúgy közpénzből gazdálkodó önkormányzat elnöke.

Az esetről beszámoló 24.hu szerint a felvételen Balogh aprolékosan magyarázta el a részleteket és nyomatékosította, hogy a vállakozónak csupán annyit kell írnia az ügyletről az ORÖ gazdasági igazgatójának, hogy “elnök úrral egyeztettve”. Közben pedig nyugtatta a vállalkozót, hogy ez bevett dolog, és még megígérte neki, hogy az ibrányi romanapokon számla nélkül, zsebbe ad majd neki egy kis pénzt.

“Ha ötszázat kapol kereken? Hármat visszahozol nekem […] Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat, tisztán”

– mondja a felvételen Balogh a vállalkozónak.

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint az ügyben júliusban emelt vádat a megyei főügyészség.

A vád szerint Balogh a 2018-as országgyűlési választás előtt a költségvetésből kapott kampánycélú támogatás terhére rendelte meg a fiktív kampányrendezvényeket, melyek teljesítését fiktív számlákkal akarta igazolni. A vád szerint a vállalkozó nem fogadta el az ajánlatot.