Vérlázító: Pisztollyal fenyegette meg a debreceni képviselő a társulatot!

Nagyon nehéz higgadtan elkezdeni egy írást, amelyben arról kell értekeznem 2019-ben, Magyarországon, hogy egy szélsőjobboldali kiskirály a fideszes polgármesterrel színházi szövegkönyveket elemez a képviselő-testületi ülésen, és konkrétan lőfegyverrel való “látogatást” vetít elő, amiért aberráltnak tart egy előadást.

Mi az Isten folyik itt? – ez volt az első gondolatom, és többször is végi kellett olvasnom a dehir.hu cikkét, hogy elhiggyem: ez valóban megtörténik.

Egy jelenleg még a próbák állapotában tartó stúdiószínházi előadás csapta ki a biztosítékot a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjénél. Ágoston Tibor Sarah Kane Szétbombázva című darabja kapcsán elmondta: Papp László polgármesterrel áttekintették a szövegkönyvet, amelyen mindketten megrökönyödtek.

A képviselő a szövegkönyvből több oldalt is lefotózott, és azt találta mondani, hogy:

„Aki a habitusomat ismeri, tudja, ha akkor lett volna nálam egy pisztoly, lehet, hogy bemegyek a színházba. Még az a szerencse, hogy nem volt”

A művet Ágoston Tibor aberráltnak nevezte, s vele kapcsolatban jogbíróval, kultúráért felelős professzorral, irodalomtörténésszel is beszélt. A közgyűlésen elhangzott elemzésében a Csokonai egykori igazgatóját, Horváth Árpádot és Petőfi Sándort is idézte, jelezve, hogy a jó ízlés határain belül érdemes mozogni, ha színházról van szó. Ágoston Tibor szerint, (akit korábban jogerősen elítéltek holokauszttagadás miatt) ha a darabot nem veszik le a műsorról, abba „Gemza Péter igazgató könnyen belebukhat”. 

A fentiek magukért beszélnek, de néhány dolgot azért szeretnék hozzáfűzni:

1, Ki a f.szom az az Ágoston Tibor?

2, Hogy veszi a bátorságot, hogy belepofázzon a színházi munkába, annak szabadságába, és milyen minőségben véleményez szövegkönyveket Debrecen fideszes polgármesterével?

3, A Mi Hazánk Mozgalom, vagyis a “tudjuk, kik” ahogy ők szokták mondani, mióta kokettál a Fidesszel? A kultúrharc tehát arról fog szólni, hogy egy mi hazánkos barom elemezgetni fogja a színházi előadásokat, és ami nem tetszik neki, azt közösen elítéli majd a polgival? Attól, hogy Ágoston Tibor egy tapló, még esélyes, hogy a darab mondanivalója, annak dramaturgiája, rendezése, képi világa és szövege olyan értéket közvetít, ami ugyan távol áll a “képviselő úrtól,” de a nála magasabb IQ-val rendelkezőket érdekelheti.

4, Mégis milyen jogon fenyegetőzik pisztollyal ez az ember? “Aki ismeri a habitusomat” – kezdi a mondatot. Ezek szerint Ágoston László habitusa abból áll, hogy a színházat, a művészetet, a kultúrát gyalázza, és ha valami nem tetszik neki, pisztollyal, ököllel, erővel oldja meg a dolgokat?

A Szétbombázva című előadást február 20-tól láthatják a 18 éven felüli érdeklődők a Csokonai Színházban. A fideszes polgármester kiemelte, hogy nem vették be egyik bérletbe sem a darabot.

Minden debrecenit arra buzdítok, hogy ha teheti, menjen el az előadásra! Mondjunk nemet a politikusok cenzúrájának és a pisztolyos fenyegetéseknek! El a kezekkel a színházaktól!

Szerző.: Jabronka Richárd

Kapcsolódó cikkek

Az ellenzéki pártok tudják hogy az alaptörvény érvénytelen de kénytelenek képletesen asszisztálni ehhez a helyzethez.

O.L.K.T.

VIGYÁZZZ, JÖNNEK A MIGRÁÁÁNSOK, WÁÁÁÁ!!! MIGRÁNSKARAVÁÁÁÁU!!!!

Rubóczki Tamás

A postás háromszor ő pedig négyszer csönget! Ha nem vagy észnél, sokat fizetsz…

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!