Vasutasok Szakszervezete: 3 milliós hűségpénzt kérnek a vasutasok!

Fejenként 3 millió forint hűségjuttatást és az ország gazdasági teljesítményét lekövető béremelést szeretnének kiharcolni a vasutasok elvándorlásának megállítására az őket képviselő szakszervezetek – írja az MTI.

A MÁV-nál a vasúti dolgozókat képviselő Vasutasok Szakszervezete és a Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint már életveszélyes a létszámhiány, azt pedig már a cég vezetése is elismerte, hogy tényleg nagyon sok ember, nagyjából ezer fő hiányzik a vasúttársaságtól.

A MÁV 2017-2019 között kötött egy hároméves bérmegállapodást a vasutasokkal, amelynek részeként 13, 12 majd 5 százalékkal emelkedtek a bérek. Ez elég jelentős emelés, viszont az idei növekedést már majdnem elviszi az infláció, miközben a versenyszférában továbbra is két számjegyű a bérnövekedés, így folyamatosan hagyják ott a MÁV-ot a dolgozók.

Éppen ezért Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint újra kellene gondolni, hogy milyen bérmegállapodásokat köt a MÁV a munkavállalókkal: a hároméves megállapodás helyett olyanra lenne szükség, amely figyelembe veszi a gazdaság teljesítményét, számol a GDP növekedésével, az inflációval. Ez újra két számjegyű emelést jelentene.

Emellett azt kérték a MÁV elnök-vezérigazgatójától, hogy az elvándorlás megállítása érdekében minden dolgozóval kössenek öt éves szerződést, amelynek részeként minden dolgozó kap 3 millió forint hűségpénzt, amelyet vissza kellene fizetni, ha mégis elhagyja a pályát öt éven belül. A szakszervezet számítása szerint ez nagyjából 30 milliárd forintjába kerülne a MÁV-nak, a vasutasoknak viszont havi 50 ezer forinttal emelné a fizetését.

Kapcsolódó cikkek

Időjárás: Pár napra visszatér a tél, de forró tavasz várható

O.L.K.T.

“Nem akarok politizálni!”, ” Úgysem számít!”, “Nincs értelme!”, “És mi lesz helyette?”, “Beszéljünk másról! Minek politizálni?”

O.L.K.T.

Dr Kancz Csaba kormánymegbízott és a sárgapólósok

O.L.K.T.