Van egy rossz hírem…

A forint gyengülése megtette hatását a magyar benzinkutakon. Bő egy hónappal ezelőtt az euró 325 forintot ért, a dollár árfolyama pedig 293 volt. Jelenleg 332,6 és 300,8 forintot kell fizetni értük.

A Napi.hu megnézte, miként alakult a benzin és gázolaj ára Magyarországon a többi európai uniós országhoz képest augusztus és szeptember közepe között.

Minden ország saját devizájában számolva a benzin minden országban olcsóbb lett, kivéve Máltát, ahol nem változott, valamint Magyarországot, ahol 0,34 százalékkal drágult és Ausztriát, ahol 0,65 százalék volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyag árát természetesen számtalan helyi tényező befolyásolja.

A gázolaj ebben az időszakban 18 országban drágult, 10-ben pedig olcsóbb lett. A legmagasabb emelkedést azonban (forintban számolva) a magyar autósoknak kellett elszenvedniük: ez 3,97 százalékot tett ki. Minket Luxemburg (3,78) és Hollandia (3,48) követett.

A portál összehasonlította az árakat, úgy is, hogy minden ország üzemanyagárát forintra váltotta. Ha például Ausztriában benzint tankolunk, akkor 2,55 százalékos a drágulás egy olyan ember számára, aki forintban kapja a fizetését, szemben az osztrákok 0,65 százalékos emelkedésével. A dízel egy magyarnak 3,97 százalékkal drágább, egy helyinek 2,04 százalékkal.

A szlovák benzin nekünk 1,58 százalékkal lett drágább, a helyieknek 0,3 százalékkal olcsóbb. A gázolaj 2,74 százalékkal kerül több, míg a szlovákok 0,83 százalékos drágulást kellett, hogy lenyeljenek.

A román benzin ára forintban stagnált, lejben 1,74 százalékkal lett olcsóbb. A gázolajé 3,8 és 1,94 százalékos arányban változott.

Kapcsolódó cikkek

Drasztikusan emelkednek hétről-hétre az alapvető zöldségek-gyümölcsök árai!

Rubóczki Tamás

Závecz: Egyre jobban gyengűl az MSZP, jön fel a DK és az LMP

Rubóczki Tamás

Választási csalás: A Fidesz arra készül az EU-s választásokon!

Rubóczki Tamás