Választási csalás gyanú! A romániai RMDSZ aktivistái töltik ki a határon túli magyar időseknek a szavazati íveket!

0

Az a hír terjeng az interneten már lassan 1 hete, hogy a levélszavazatok és a nyilatkozatok kitöltésében is segítenek a Fidesz közeli RMDSZ aktivistái Csíkszeredán és Kolozsváron. Az aktivisták a magyarországi választásokra beküldendő levélszavazatokhoz tartozó azonosító nyilatkozatok helyes kitöltésében segítenek több mint ezer fő idősnek illetve 16 fő vak és gyengénlátónak.

„Ennek a munkának azért van nagy jelentősége, mert Erdélyből hozzávetőleg 150 ezren regisztráltak a választásokon való részvételre. A négy évvel ezelőtt leadott szavazatok mintegy 18 százaléka volt érvénytelen, ezt szeretnénk idén megelőzni”

Ezt Tóth László csíkszeredai főkonzul mondta el az MTI-nek. Egyébként pár hete

“megnyitotta kapuit Csíkszeredában az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és az Eurotrans Alapítvány által működtetett Magyar Ügyek Háza. A Csíkszereda Magyarországi Főkonzulátusának Gál Sándor utcai székházával átellenben található épületben a magyarországi választásokra beküldendő levélszavazatokhoz tartozó azonosító nyilatkozatok helyes kitöltésében segítenek ők is.”

Az irodába április hetedikéig szavazhatnak levélben a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők. Tóth László csíkszeredai főkonzul tájékoztatott, hogy azok, akik a szavazólapjukat a konzulátusra kérték, miután azt ott átvették, átmehetnek az utca másik oldalára, ahol a Magyar Ügyek Házában dolgozók segítenek a szavazatok leadásához szükséges adatok helyes kitöltésében – jelentette ki Tóth László.

András Pál, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa elmondta, hogy a választásokon való részvételi regisztráció lezárult, és 378 622 Magyarország határain kívül élő személy került be a választási névjegyzékbe. Mint kifejtette, a négy évvel ezelőtti választások során három gyakori hiba miatt lett érvénytelen a szavazatok 18 százaléka: sokan nem megfelelően írták be anyjuk lánykori nevét, vagy elmulasztották aláírni az azonosító nyilatkozatot, illetve nem zárták le megfelelően a szavazatot tartalmazó kisebb borítékot.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy mindenkinek saját kezűleg kell kitöltenie a levélszavazatát, és az, hogy mely pártra ikszel, szigorúan titkos. A Magyar Ügyek Házában kizárólag az azonosító nyilatkozat kitöltésében segítenek”

– nyomatékosított a fideszes miniszteri biztos. A következő időszakban még 2800 személytől gyűjtenék be azokat. A feladatokból az RMDSZ választott tisztségviselői és aktivistái is kiveszik a részüket, ugyanakkor minden alcsíki és felcsíki településen van egy kapcsolattartó személy, aki a szavazathoz szükséges azonosító nyilatkozat kitöltésében segít. Az illetékesek elérhetőségei ezen az oldalon találhatóak meg. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a központ megnyitásának fontos szerepe lesz abban, hogy a leadott szavazatok érvényesek legyenek. Mint mondta, négy évvel ezelőtt a tapasztalatlanság, illetve a szigorú előírásoknak való megfelelési kényszer volt a magyarázat arra, hogy sok levélszavazat érvénytelen lett. Tánczos Barna szenátornak meggyőződése, hogy a Magyar Ügyek Házában végzett munka eredménye meg fog látszani az érvényes szavazatok számán is. Hozzátette, hogy a választások után az iroda munkatársai a magyarországi pályázati kiírásokkal kapcsolatos tanácsokat adnak.

 

 

olkt.hu/MTI

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!