Valami itt nem stimmel – nézzétek csak

0

Törökország megnyitja határait a távozni kívánó menekültek előtt (UPDATE)

Több mint 24 óra telt el azóta, hogy Törökország kinyilvánította: ezentúl nem tartja vissza az országban élő menekülteket, ha tovább akarnak menni az EU irányába. Az elmúlt 5 évben kiépített helyi szír, török, görög forrásainkra támaszkodva kielemeztük, mi történt az elmúlt 1 napban, és az alábbi információkat tudjuk megosztani veletek:

1. Szervezett politikai akció

Ami nagyon gyorsan nyilvánvaló lett számunkra is, hogy egy előkészített forgatókönyv szerint zajlottak az első nap eseményei.
A kormánypárti török sajtó péntek reggel óta tájékoztatott arról, hogy megindultak a menekültek a határ felé. Ahogy tegnap beszámoltunk róla, több Erdogan-közeli TV-stáb élőben közvetítette, ahogy csónakba száll 30-40 menekült. Mivel ezek a csónakok bárhonnan elindulhatnak egy több száz kilométer hosszú tengerparti sávon, ez csak úgy fordulhatott elő, hogy az időpont és a helyszín előzetesen le volt egyeztetve a kormánypárti média és az embercsempészek között, akik útnak indították a gumicsónakot.

A helyszíni fotókat, videókat, élő közvetítéseket kielemezve feltűnt, hogy a péntek éjszakai-reggeli órákban elindult első csoportok között több férfinak – akik a csoportokat vezették – semmilyen csomagjuk nem volt. Ez nyilvánvalóan nem életszerű, legalább 1 hátizsákkal mindenki rendelkezik, aki nekiindul Európának.

Isztambulból szervezetten, ingyenesen, jelzés nélküli egyenbuszokkal (több, mint 20) szállítottak embereket a görög-török közúti határátkelők közelébe. A török határőrök ugyan mindenkit átengedtek, a görög hatóságok azonban – ahogy ez várható volt – lezárták az átkelőket. Délutánra több százan gyűltek össze a “senkiföldjén”, a görög rendőrség többször könnygázt is alkalmazott. Több százan itt töltötték az éjszakát is.

Török politikusok azt nyilatkozták: megnyitják a határt azon szír menekültek előtt is, akik Törökországba akarnak menni. Jelenleg több százezren tartózkodnak a török határ közelében található menekülttáborokban. Ez eddig nem történt meg, egyetlen szír sem léphetett török területre.

2. Nem emelkedett a Görögországba érkező menekültek száma

A helyi kapcsolatainktól kapott információk szerint az első 24 órában összesen 4 csónak érkezett a görög szigetekre, kevesebb mint 200 emberrel. Ez átlagosnak mondható létszám. Összehasonlításképp: 2015-2016 telén, amikor a török határőrök még nem tartották vissza a csónakokkal indulókat, hasonló időjárási körülmények mellett akár napi 80 csónak is érkezett 3-4 ezer emberrel.

3. A migráció nem veszélyezteti Magyarországot

A magyar kormánypártok és kormánymédia állításaival szemben nincs drasztikus emelkedés a menekültek számában a Magyarországot is érintő balkáni útvonalon. A számok messze elmaradnak 2015-höz képest.

Továbbá nem győzzük elégszer hangsúlyozni: Magyarország tranzitország, és nem célállam a menekültek számára. Hogy még egyértelműbben fogalmazzunk: ha a magyar hatóságok a déli határainkon 24 órás átutazó vízumot állítatának ki a menekültek számára (jelenleg nincs ilyen lehetőség), mindannyian elhagynák az országot.

 

 

Forrás. Migration Aid