V. Naszályi Márta: A csókosok úgy kapják a lakást a Várban…

0

“Tudomásom van, de dokumentumom nincs olyan esetekről, amikor egy-egy személy/család több önkormányzati lakást is bérel, képviselőként betekintést is nyerhetek ilyen esetek dokumentációjába, de az információkat akkor sem oszthatom meg a közvéleménnyel”

– vázolta a szinte csapdahelyzetet V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselője. Éppen ezért nyújtott be egy módosítás-tervezetet, amely megtiltaná, hogy természetes személy és gazdasági társaság egynél több önkormányzati bérleményhez jusson a Várban. Még napirendre sem volt hajlandó tűzni a tervezetet a képviselőtestület fideszes többsége.

„Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások a kerületben élők lakhatását kell, hogy szolgálják. Mivel a lakások harmadik fél számára nem adhatók bérbe és szállásszolgáltatásra sem használhatók, valamint nem is cél, hogy az Önkormányzat ilyen célú használatot segítsen, ezért indokolatlan egy személy számára több lakás bérletének a lehetősége” – olvasható az Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2017. (II.23.) számú, az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló rendeletmódosítás indoklásában, amelyet lesöpört az asztalról a többség.

Előtte azonban – tudtuk meg az előterjesztőtől, V. Naszályi Mártától – hosszú, parázs vita volt róla a Budavári Önkormányzat pénzügyi, jogi és tulajdonosi bizottsági ülésén, s ennek során önellentmondásokba keveredtek a kormánypárti felszólalók. „Egyszer az hangzott el, hogy teljesen felesleges módosítgatni, hiszen úgysem lehet kiadni az ilyen bérleményeket, másszor azonban az, hogy miért bántjuk azt, aki ki akarná adni; az egyik azt mondta, hogy nincs is arról tudomásuk, hogy lenne erre precedens, a másik azonban azt, hogy miért akarjuk megakadályozni, ha van példa rá” – sorolta az ülésen elhangzott ellentmondásos hozzászólásokat V. Naszály Márta.

A lényeg, hogy amikor a bizottsági ülés után a képviselőtestület elé került a tervezet, akkor ott már vita sem volt, egy (le)szavazással megakadályozták annak még a napirendre vételét is.

S hogy miért lenne szükség egy ilyen módosításra? V. Naszályi Márta emlékeztetett arra, hogy „sorra borulnak ki a csontvázak a szekrényből, egyre több dolog derül ki az önkormányzati lakások bérbeadásáról”. Ilyen körülmények között jó lenne rendeletileg szabályozni, hogy egy személy/család egynél több ingatlanbérleményhez ne juthasson a Várban. „Függetlenül attól, hogy van vagy nincs ilyenre példa, ez elvi kérdés, az önkormányzati lakások nem üzleti tevékenységre vannak, hanem arra, hogy a kerületi lakosok éljenek bennük” – szögezte le.

Kérdésünkre, hogy van-e tudomása ilyen esetekről, annyit mondott: „az ember kap füleseket, de ha le is ellenőrzöm a dokumentumokat – önkormányzati képviselőként betekintést nyerhetek –, akkor sem beszélhetek róla nyilvánosan” – mondta.

A rendeletmódosító javaslat elfogadásával tiszta helyzetet lehetne teremteni, hiszen rögzítenénk, hogy az önkormányzat egy természetes személlyel és egy gazdasági társasággal csak egyetlen önkormányzati ingatlanra köthet szerződést, hiszen a cél, hogy a bérlők ne üzleti vállalkozást folytassanak a bérleménybe, hanem ott éljenek – szögezte le az ellenzéki politikus. Ám mint aláhúzta:

„Látszik, hogy a jelenlegi kerületi vezetés nyitva akarja hagyni a lehetőségét annak, hogy bizonyos körök üzleti célokra használhassák a budavári önkormányzattól bérelt ingatlanokat”.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!