USA: “Orbán hibát követ el!”

0

Hibát követ el Budapest, ha eszközként használja az észak-atlanti szövetséget Kijevvel fennálló vitájának megoldására – mondta kedden a Népszava kérdésére Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrán ügyekben illetékes vezető diplomatája.

Magyarország a kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény, és most már a nemrég elfogadott nyelvtörvény miatt is blokkol a katonai szövetségben minden, a nagyköveti szintnél magasabb szintű tárgyalást Ukrajnával, így tavaly a NATO-Ukrajna csúcs sem valósulhatott meg. “Egyelőre sajnos semmiféle előrelépés nem történt az ügyben” – válaszolta online sajtótájékoztatóján a nagykövet a Népszava ezzel kapcsolatos kérdésére.

“Remélem, hogy Zelenszkij elnök megválasztásával a két országnak sikerül megegyeznie a kisebbség nyelvhasználati jogait illetően. Ezt a problémát meg kell oldani. Magyarország hibát követ el azzal, hogy eszközként használja a NATO-t, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára. Ukrajna egyelőre fontos, kívülről érkező kihívásokkal küzd – az orosz megszállással -, és ezt minden országnak figyelembe kellene vennie”

– fejtette ki az amerikai álláspontot.

Az ukrán nyelvtörvény, amelyet április 25-én fogadott el a kijevi parlament, gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért jogi felelősségre vonást, bírságot helyez kilátásba.

A törvényt a korábbi elnök, Petro Porosenko írta alá.

 

olkt.hu