Undorítóan híznak a közmédia százmilliárdjain – mutatjuk kik ők!

0

Nyolc év alatt csaknem 720 milliárd forintot költött az állam például arra, hogy egyperces hírek sulykolásával a lehető leghatékonyabban befolyásolja potenciális választóinak valóságképét. A pénzből bőven jutott NER-közeli figuráknak is.

Évente átlagosan minden huszonötödik adóforintunkat a közmédiára fizetjük be. A HVG szerette volna megtudni, hogy ki és mennyiért állítja elő a hét tévécsatornán, hat rádión, több honlapon és az MTI-n futó műsorokat, híreket, ezért elővették az MTVA 5 millió forint feletti szerződéseinek listáját, hogy összesítsék az adatokat.

Ez viszont – talán nem véletlenül – a lehetetlenség kategóriáját súrolta, mivel az MTVA képformátumban töltötte fel az összesen 135 oldalnyi lajstromot.

Ennél is nagyobb gond azonban, hogy a dokumentumcsomagból csak az elköltött pénz kisebb része, mintegy 190 milliárd forint sorsát követhették nyomon, több száz milliárd holléte tehát homályba vész, noha az üvegzsebtörvény ezt határozottan tiltja.

A 190 milliárd elszámolása is tartogatott azért érdekességeket. Kiderült, hogy Habony Árpád és Kálomista Gábor üzleti köre is profitál, de a kiemelt partnerek közé tartozik Fábry Sándor cége is.