Újra gyengül a forint, miután Matolcsyék kamatdöntéssel rúgtak bele!

Újra 318 forint lett egy euró, miután kiderült, hogyan kommentálta a Matolcsy György vezette MNB a kamatdöntést – írja a Független Hírek.

Hiába tért vissza ma reggelre a forintárfolyam a 318-as szint alá, újra gyengülni kezdett a forint, miután az MNB Monetáris Tanácsa kiadta a közleményét a kamatdöntésről. Az önmagában nem okozott meglepetést, hogy nem változtattak az alapkamaton, és a jegybanki betétek kamatait is változatlanul hagyták. Így az alapkamat továbbra is rekordalacsony, 0,9 százalékos. Arra viszont mindenki kíváncsi volt, hogy a jegybank megpróbál-e olyan üzenetet küldeni, amellyel meg lehet nyugtatni a piacot. A kamatdöntés mellé hagyományosan egy közleményt is kiadnak, a szakértők leginkább azt várták, hogy ebben megpróbálják-e megnyugtatni a piacokat.

Varga Zoltán, az Equilor elemzője úgy írta le a helyzetet: a megjelent közlemény ezúttal sem tartalmazott lényeges, új elemet. Mivel a piaci szereplők egy része annál erősebb kommentet várt, mint amit a jegybank kiadott, a közlemény megjelenését követően ismét gyengülni kezdett a forint árfolyama. A közleményben arról írt a Monetáris Tanács: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat erősen ingadozott. A dollár érdemben felértékelődött, az USA hosszú hozamai emelkedtek. Ennek hatására romlott a feltörekvő piaci kockázatvállalási hajlandóság, ami hatással volt a kelet-közép európai régió piaci folyamataira is. A piaci folyamatokat a jegybank az elsődleges célja, az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékeli – írták.

 

olkt.hu/fuggatlenhírek.hu

Kapcsolódó cikkek

Domokos László: A “rabszolgatörvénytől” jobb lesz mindenkinek és fehéredik majd a gazdaság is!

Rubóczki Tamás

Őszig kapott haladékot a Fidesz a traumatológusoktól!

O.L.K.T.

A Demokratikus Koalíció komplett hülyét csinált Tarlósból a kamu 5-ös metró miatti bejelentése után

O.L.K.T.