Ujhelyi: Az Európai Bizottsághoz fordulok a Putyin közeli orosz bank miatt!

0

Ujhelyi István szerint “tágra nyitották a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett” bank előtt.

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank egyedi mentessége és kérdéses háttere miatt sürgősséggel az Európai Bizottsághoz fordult az MSZP a biztonsági kockázatok kivizsgálása érdekében, szerepel Ujhelyi István mai közleményében.

A párt EP-képviselője szerint “lopakodó hazaárulás zajlik éppen.”

“Miközben a fideszes propaganda nettó hazugságokat terjeszt és holmi „brüsszeli világösszeesküvéssel” fenyeget, a kormánypártiak szép csendben lopakodó hazaárulást követnek el. És nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió biztonságát veszélyeztetik azzal, hogy

tágra nyitották a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett Nemzetközi Beruházási Bank előtt.”

– írja Ujhelyi, aki emlékeztetett:

“Néhány napja fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely támogatja, hogy a szervezet központja Moszkva helyett a jövőben Budapest legyen.

A kizárólag kormánypárti képviselők által megszavazott törvény felháborító kedvezményeket és különleges elbánást biztosít az orosz államigazgatás hivatalos részét képező intézménynek.

Csak néhány példa: a bank elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól. Diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be “munkatársakat” és “vendégeket” Magyarországra – és így az Unió – területére anélkül, hogy abba a magyar államnak bármilyen beleszólása lenne. A fideszesek által elfogadott jogszabály előírja, hogy az orosz bankot és annak pénzügyi műveleteit semmilyen hatóság vagy felügyelet nem ellenőrizheti. Az oroszok nem kötelesek betartani a számviteli szabályokat, és nem kell megfelelniük az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettségeknek sem. A bank által használt járműveket megállítani, átkutatni, lefoglalni nem lehet, de az orosz szervezet budapesti irodájába sem mehet be senki, akit az oroszok nem akarnak beengedni. Diplomáciai mentességgel azt és úgy csinálnak majd az épületükben, amit akarnak: a magyar hatóságoknak nem lesz semmilyen jogkörük arra, hogy intézkedjenek az irodaépületben.”

Az MSZP politikusa szerint Orbán Viktor és a Fidesz visszaélt a hatalmával, amikor “hídfőállást biztosított Budapesten egy minimum kétes hátterű orosz intézménynek.”

Ujhelyi ezért sürgősségi írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz a biztonsági kockázat érdemi kivizsgálása érdekében. 

Nyikolaj Koszov az orosz Nemzetközi Beruházási Bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter (Fidesz-KDNP)./Fotó. MTI
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!