Újabb teher lesz az ingatlanokon! Megadóztatják a Napot!

ÚJ TERHET VEZETNEK BE, amit az ingatlan tulajdonosok fizetnek meg!

Újfajta adót vezetne be a kormány a napelemekre, ami az ingatlan tulajdonosokat terhelné!

Pedig az alternatív energiaforrás egyre népszerűbb hazánkban is. A napelemes rendszerrel kapcsolatban voltak olyan optimista prognózisok, hogy energiafogyasztás szempontjából jóval kisebb összegű sárga csekket jelentenek majd az áramszolgáltatóktól a kiépítőjüknek.
A kormány eddig környezetvédelmi termékdíjként vezette be a napelemes rendszerekre épülő adóztatást. Mostanáig egyszeri alkalommal befizetendő adónem volt, ami a forgalmazót terhelte, és ezt jó esetben a tulajdonos helyett átvállalta a napelemeket kiépítő cég.

Az előkészített törvénymódosítás szerint viszont a napelemes rendszerekre kirótt eddigi környezetvédelmi termékdíj ezután elosztói teljesítménydíjra módosul! A napelemes rendszerek eddig jórészt visszatápláló elven működtek, vagyis a felhasznált áram értéke a visszafordított árammal volt egyenlő, és ezért rendszerhasználati díjat kellett csak fizetni.

A módosított adó viszont a 4 kilowatt peaknél, vagyis csúcsteljesítménynél nagyobb rendszerekre vonatkozik, tehát egy átlagfogyasztó kisháztartás a kormány szerint elvileg nem esik bele ebbe a kategóriába. Mást írnak azonban a témában a hozzáértők, akik szerint a háztartásokra mégis hatással lehet a napelemadó, mert adataik szerint az országban működő körülbelül 30 ezer háztartási naperőmű teljesítménye átlagban 8,3 kilowattóra, ami többszöröse annak a határnak, ami alatt nem kellene az új adót megfizetni.

Kapcsolódó cikkek

Bangóné Borbély Ildikó leleplezte Orbán eddigi legnagyobb aljasságát az oktatásról!

Rubóczki Tamás

Figyelem devizahitelesek!

O.L.K.T.

Orbán erős pszichiátriai kezelés alatt áll!

O.L.K.T.

Hozzászólok