Újabb pocsék adat jött a magyar gyerekvállalási kedvről

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Az év első hat hónapjában 41 902 gyermek született, 1201-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Január–márciusban átlagosan 4,2 százalékkal kevesebb újszülött jött világra az előző év első negyedévéhez viszonyítva. Április–májusban 1,4 százalékkal magasabb, júniusban pedig 6,3 százalékkal alacsonyabb volt a születések száma az egy évvel korábbihoz képest.

Emellett viszont 2019 január–júniusában 67 741-en haltak meg, 1 százalékkal, 691-gyel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH szerint a többlet a januári halálozások kiemelkedően magas számából adódott, „amelynek hátterében a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott”.

2019. januárban csaknem 20 százalékkal, februárban 2,7 százalékkal többen, márciusban 14 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. Ezt követően április–májusban átlagosan 1,6 százalékkal csökkent, júniusban pedig 2,7 százalékkal emelkedett a halálozások száma.

Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 7,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Mindez annak fényében is érdekes adat, hogy a magyar kormány egyik kiemelt ügye a családtámogatás és a népesség növelése, erre a célra a GDP 4,6 százalékát költi az állam, jóval többet, mint mondjuk Ausztria, Szlovákia vagy Lengyelország. A csok bevezetése és bővítése után idén év elején egy újabb hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor, az ennek menedzselésével megbízott Novák Katalin államtitkár pedig azt nyilatkozta, erre az idén 5, jövőre pedig 10 milliárd forintot költ majd a kormány, de ha kell, akkor többet.

Ha a gyerekek születésére nem is, a házasodási hajlandóságra talán lehet hatásuk a családpolitikába lapátolt milliárdoknak, a KSH adatai szerint ugyanis a házasságkötések száma jelentősen nőtt: 24 020 pár házasodott össze, 7,9 százalékkal, 1758-cal több, mint tavaly ilyenkor. Januárban 3,9 százalékkal kevesebb, ezt követően február–márciusban kismértékben, április-májusban pedig átlagosan 8,2 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Az emelkedő tendencia tovább folytatódott, júniusban már 15 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjában.

Kapcsolódó cikkek

Betegen is dolgoznak az óvónők, mert nincs, aki helyettesítsen

O.L.K.T.

Így hallgattatták el az ellenzéket a parlamentben

O.L.K.T.

Bajba került Orbán az ellenzéki gigatüntetés miatt. VIDEÓ

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!