Tüttő Kata: Ismét kétes ügyek kerültek elő Tarlós vezetése után!

0

Tüttő Kata, MSZP-s városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes vasárnap, a Facebook oldalán tette közzé egy számla másolatát. Azt írta hozzá: a Főkert évi nettó 6 millió forintról fogadott be számlát, amit a budapestiek parkhasználati szokásainak vizsgálatai alapján állított ki a Fidesz akkori budaörsi elnökének cége.

A közzétett – nettó hárommillió forintról szóló – számlát a budaörsi Fidesz volt elnöke, Nagy Sándor András jelenleg végelszámolás alatt álló cége, az Axilior Kft. állította ki 2016-ban. A Főkert összesen – áfa nélkül – több mint hatmillió forintot fizetett ki a felmérésekért. Az erősen kérdéses, megértek-e ennyi pénzt az írások, amelyek jobbára evidenciákat rögzítenek.
A tanulmány összegzéséből a Népszava közölt részletet:

„A parklátogatások céljaként a kimagasló többség (84 százalék) a sétálást, pihenést jelölte meg, a következő leggyakrabban említett látogatási cél a másokkal való találkozás és a rendezvényre járás (23-23 százalék). A parklátogatók 12 százaléka sportolni jár a parkokba. Futnak (64 százalék), kerékpároznak (39 százalék), labdajátékokat játszanak (13 százalék) és tornáznak (12 százalék). A leginkább futásra használt park (7 százalék) a Feneketlen-tó, míg kerékpározásra a Szent István park (51 százalék) és a Hajógyári-sziget (50 százalék). Érdekes, hogy jógázni leginkább a Vérmezőn (28 százalék) és a Városmajorban szoktak.”

A lap szerint, az otthontalanok esetében a felmérés szinte egy az egyben alkalmazta a kormánypropaganda fordulatait: „a közterületeken életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok egész Budapesten komoly problémát jelentenek” és ők „nem valók a parkokba”. Rögzítették azt is:

„A fővárosiak véleménye szerint a Főkert megfelelően látja el a feladatait”.

Tüttő Kata a Népszavának azt mondta: a felmérésről készült szerződések, számlák is a Főkert felügyelő-bizottsága elé kerülnek. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: nem a Főkert az egyetlen önkormányzati cég, ahol kétes ügyek kerültek elő a választás után. A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél (FKF) is belső vizsgálat indult.

Az FKF már menesztett vezérigazgató idején ugyanis úgy kötöttek szerződést a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó egyik társasággal veszélyes hulladéknak minősülő 20.000 tonna pernye elszállítására, hogy erre nem is volt engedélye a cégnek. De vizsgálják azt is, hogy ki és milyen körülmények között kötött szerződést 11 millió forinttért a köztisztasági vállalat „indonéziai terjeszkedéséről” szóló, soha el nem készült tanulmányra.