Továbbra is a stadionok és a lopás!

0

2017-ben még úgy volt, hogy 17 milliárd forintba fog kerülni a tatabányai, hatezer férőhelyes sportcsarnok, a Magyar Közlönyben most megjelent határozatban viszont 24 milliárd 256 millió forint szerepel, írja a napi.hu. Ebből 2 milliárd 610 millió forintot az idei költségvetésből, a többit a 2021-esből költenek rá. Egyúttal visszavonták azt a támogatást, amit 2017-ben a Modern Városok Program keretében különítettek el a csarnokra.

A multifunkciós csarnokot a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra építik. Tatabánya csak tartalékhelyszín lesz az EB-n, az ide tervezett csarnokra az előzetesen becsült 19,2 milliárd forintos árnál magasabb ajánlatok érkeztek.

A Mészáros Lőrinc és gyerekei tulakjdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. és a budapesti Épkar Zrt. konzorciuma 22,9 milliárd forintos ajánlatot tett (plusz a tartalékkeret), ami alacsonyabb volt a soproni Fertődi Építő Zrt. és a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. ajánlatánál.

Korábban írtunk róla, hogy a kézilabda-torna miatt új, 20 ezer férőhelyes sportcsarnokot építenek Budapesten, a Népligetnél is. Ezen kívül felhúznak egy kisebbet Szegeden, és felújítják a debreceni arénát is. A veszprémi aréna bővítését viszont kivette a tervekből a kormány, mert sokallta a beérkező ajánlatot.

A minden eddiginél nagyobb budapesti csarnokra először 116 milliárdos árajánlatot tett ugyanez a Mészáros-féle cég. A kormány viszont hozott egy határozatot, hogy legfeljebb bruttó 101,5 milliárdot szán rá, ami nettóban 74,1 milliárd. A második körös ajánlatok hirtelen már majdnem befértek a plafon alá, a Fejér B.Á.L. például 37 milliárddal kevesebbet ajánlott.

A legkedvezőbb ajánlatot a Market Zrt. adta rá, 78 milliárdot, ami majdnem a fele volt az első ajánlatuknak.