Tovább dagad az érdi város pénzén kampányolt botrány!

0

Mint szerdán megírtuk, levélben kereste meg Érd városának első szavazóit T. Mészáros András polgármester. Ebben minden körülírás és köntörfalazás nélkül arra buzdítja az első szavazókat, hogy támogassák a Fidesz-KDNP-listáját. Annyira fontos volt a levél, hogy Elsőbbségiként adták postára.

Kép. Facebook

Szerdán késő este levelet írtunk a levél ügyében az érdi polgármesternek. Arra voltunk kiváncsiak, hogy

  • Honnan volt meg Önnek az első szavazók névjegyzéke?
  • Polgármesterként írta alá a levelet.
  • Ezek szerint a polgármesti hivatal finanszírozta a levelek kiküldését?
  • Ha nem a polgármesteri hivatal, akkor ki fizette ezeket a költségeket?
  • Feladata-e a polgármesteri hivatalnak vagy a polgármesternek, hogy az első szavazókat arra buzdítsa, hogy szavazzanak a Fideszre?
  • Milyen költsége volt a levelek elkészítésének, kiküldésének?
  • Miért kellett elsőbbségi küldeményként feladni a leveleket?

 

Válaszokat mi nem kaptunk, de a 24.hu újságírója, Spirk József igen. Ezt onnan tudni, hogy T. Mészáros kiposztolta a Facebookra, hogy ő válaszolt a neki megküldött kérdésekre, de azok nem jelentek meg, mert az újságíró

„nyilván érezte, hogy azokat nem tudja egy velem és a Fidesszel szemben ellenséges hangvételűnek szánt, elfogult cikkhez használni”.

A kérdéseket viszont nem tette ki. Megkerestük Spirk Józsefet, kiderült, hogy erre várt választ:

„Kérdésünk az, hogy a szavazók nevét, életkorát, postacímét tartalmazó adatokat honnan kapta meg a Polgármesteri Hivatal?”

Erre T. Mészáros azt válaszolta,

„Mint azt bizonyára Ön is tudja, a választáson induló szervezeteknek joguk és lehetőségük van arra, hogy a választási kampány időszakában a Nemzeti Választási Irodától anyagi ellenszolgáltatás fejében kikérjék a választói névjegyzékben szereplő személyek adatait.
A Polgármesteri Hivatalt a jegyző vezeti, ezért a hivatal birtokában lévő adatokról nincs és nem is lehet ismeretem.”

Ami azért különös magyarázat, mert Érd városa nem indul a mostani EP-választáson (sem), márpedig T. Mészáros a város polgármestereként írta alá a polgármesteri fejléces leveleket. A válasz második fele még nehezebben értelmezhető, talán arra utal, hogy akár a Polgármesteri Hivatal adataiból is kikutatható lenne, kik az első szavazók, bár erről neki fogalma sincs.

Sajnos arra a 24 nem kérdezett rá, hogy mennyi pénzébe került az érdieknek, hogy az első szavazó érdiek kapjanak egy Fidesz mellett kampányoló levelet a polgármesterüktől. A mi kérdéseinkre pedig nem válaszolt T. Mészáros.

Így aztán marad az a fejtegetés, hogy ő soha nem titkolta, hogy a Fidesz értékrendjét képviseli és fideszesként választották meg polgármesternek.

„Nem bújtam gyáván álcivil szervezetek mögé, soha nem állítottam magamról, hogy független lennék. Én soha nem árultam el a Fidesz által képviselt értékrendet és soha nem árultam zsákbamacskát. Nem így a baloldali álfüggetlen jelöltek, akik ugyan szégyellnek pártszínekben indulni egy-egy választáson, de a párttámogatást elfogadják. A függetlenség látszatát kelteni hazugság és gyávaság”

– számol le T. Mészáros azzal a meghaladt kényszerképzettel, hogy egy polgármester ne költse a város pénzét pártpolitikai kampányra, ami esetleg kissé átláthatatlanná teszi a pártok elvileg szigorúan felügyelt kampányköltéseit is.

A bejegyezését a polgármester azzal zárja:

„Hiszem, hogy a városépítés nem jobb- vagy baloldali. Koncepció, érdekérvényesítés és kompetencia – ezek kellenek ahhoz, hogy várost építhessünk. De értékrend nélkül ez sem működik.”

Update

A polgármester az Alfahírnek azt nyilatkozta, hogy a levélküldéshez nem használt fel közpénzt, a számlát saját maga állta.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!