Totálisan orosz fennhatóság lépett életbe a mai napon Magyarországon és erre Szijjártó Péter büszke!

0

Egy év múlva kezdhetik legkorábban építeni Paks 2-t!

Szijjártó Péter külügyminiszter szerda délelőtt megállapodott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, hogy az orosz állami cég 2020 június 30-ig benyújtja az új paksi atomerőmű létesítési engedélykérelmét.

Ez arra utal, hogy csak jövő nyáron lesznek készen az új atomerőmű tervei. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 15 hónapja lesz a tervek ellenőrzésére. A valóságban ez az idő hosszabb is lehet, mert ha hiánypótlásra vagy javításra szólítják fel a Roszatomot, akkor az engedélyeztetési eljárást felfüggeszthetik, és amíg a Roszatom elkészíti az új papírokat, addig a 15 hónapos eljárást mérő órát is leállíthatják. Ha megvan az engedély, utána kezdődhet csak az építkezés érdemi része.

A magyar és az orosz kormány 2014 januárjában kötött megállapodást két új paksi reaktor építéséről, illetve az építkezést fedező orosz hitelről. Az Európai Bizottság ezután több szempontból is vizsgálta a szerződéseket, és csak 2016 novemberében jelezte, hogy a beruházás nem sérti az EU-s jogot – igaz, szigorú megkötéseket írt elő a Paks 2-ben előállítandó áram értékesítési feltételeire. Az EU-s döntést az osztrák kormány az EU bíróságán megtámadta, ítélet az ügyben még nincs.

Jávor Benedek volt EP-képviselő (Párbeszéd) még 2017-ben sikeresen kiperelte a bizottságtól a döntést előkészítő iratokat, és ez alapján arra jutott, hogy a magyar kormánynak kedvező döntés inkább politikai, és nem szakmai alapon született.

Ha 2022-es indulással számolunk, és a Roszatom leggyorsabb referenciájából indulunk ki, akkor a két új paksi blokk közül az első 2030-ra készülhet el. 2014 elején Lázár János a kormány nevében még azt ígérte, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni.

Ha a Roszatom a jövő nyár közepéig tényleg leadja az engedélyezési kérelmet – vagyis az új erőművek pontos dokumentációját – akkor indul a 15 hónapos engedélyezési eljárás, és csak ha ez sikeres, akkor kezdődhet érdemben az építkezés, vagyis 2021 októberében talán. Ha csak minimális csúszással számolunk a határidőkben, akkor 2022 elején.

Az elmúlt 10 évben 63 erőművi blokk épült a világban, ezek átlagos felépülési ideje több mint 9 év volt. Az Oroszországban (tehát a Roszatom által épített) erőművek közül a leggyorsabban 8 év alatt készült el egy blokk ebben az évtizedben, de volt ott 22 évig épülő is ugyanebben az időszakban.

Közben az államközi hitelt már 2026-ban el kellene kezdeni törleszteni. A magyar kormány már régóta lobbizik azért az orosz kormánynál, hogy a szerződést módosítsák úgy, hogy csak az első blokk elkészülte után kelljen megkezdeni a törlesztést. A hitelfeltételek sem tűnnek már nagyon jónak, a 2014 elején elfogadhatónak látszó 4 százalékos euró-hitel a mostani piaci környezetben rendkívüli drágának számít már.

A magyar kormány ezért itt is próbálkozott módosítás elérésével. A hitelszerződés módosításának esélyeiről elég ellentmondásos hírek érkeztek eddig, tavasszal elterjedt a magyar sajtóban, hogy Varga Mihály elérte a törlesztés határidejének eltolását Moszkvában, de hivatalos bejelentés nem volt erről.

(MTI)