Tízmilliárdos EU-s büntetést terhelhetett az adófizetőkre a kormány!

0

Az elmúlt 5 hétben csaknem 500 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át a magyar államnak az Európai Bizottság, és az extrém mértékű pénzáramlásnak még nincs vége. A Portfolio számos forrása szerint ennek súlyos ára van. Ahhoz ugyanis, hogy újra ömölhessenek a brüsszeli pénzek a magyar államhoz, előtte jelentős, összességében sok tízmilliárd forintos pénzügyi büntetést kellett bevállalnia a kormánynak, hogy több, a szabálytalan pénzfelhasználásból eredő elszámolási vitát végre le tudjon zárni.

A pontos összeget egyelőre nem lehet tudni, de a Portfolio információi szerint 50 és 300 milliárd forint közötti büntetés vállalt be a kormány.

A lap szerint a magyar kormány és az Európai Bizottság között az elmúlt hetekben számos alku megszületett:

Augusztus végén lezárult az Európai Bizottság végső állásfoglalása alapján a magyar audithatóság rendszerellenőrzése. Ez a vizsgálat már évek óta zajlott és benne volt a levegőben, hogy a brüsszeli testület azt állapítja meg: rendszerszinten jelentős problémák vannak az ellenőrzésben, így nem tud forrást lehívni az ország az EU-tól. Végül nem lett ilyen súlyos a lezárt vizsgálat megállapítása, és ebben az ügyben nem is kaptunk pénzügyi büntetést.
Augusztus végén szintén lezárult az évek óta húzódó vízügyi keretközbeszerzési vita, mivel az Európai Bizottság egy másik levélben rögzítette a megállapodás kereteit. Ebben benne van, hogy 25 százalékos pénzügyi büntetést vállalt be a magyar kormány az érintett, problémás közbeszerzési számlákra. A lap itt körülbelül 52 milliárd forintos büntetéssel számol.
Az elmúlt években az Európai Bizottság különböző auditok során sok más uniós fejlesztésnél is talált problémákat, a lap szerint az alku azt tartalmazza: ezekre „átalánykorrekcióként” 10 százalékos büntetést vállalt be a kormány, és cserébe a Bizottság később már nem piszkálja ezeket a közbeszerzéseket.
A 2007-2013-as pénzügyi ciklus kapcsán is született egyezség és ennek nyomán az elmúlt hetekben ebből a keretből is érkezett körülbelül 20 milliárd forintnyi átutalás.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!