Tíz dolog, amit soha ne tegyél Androidos telefonnal!

Tíz dolog, amit ne csináljunk Androios mobillal!

A haladó felhasználók már mindet tudják… Vagy mégsem? Alapfokú képzés kezdő okostelefonos felhasználóknak.

Egy összeállításából kiderül, melyek a leggyakoribb baklövések, amiket Android-tulajdonosként elkövethetünk.

1. Ne legyünk restek zárni a kijelzőt!

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az adataink védelme mindenek előtt való. Mint írják, bármennyire is nyilvánvalónak tűnik, hogy az egyre gyarapodó és mind fejlettebb biztonsági megoldások közül valamelyiket kötelezően alkalmazzuk, a felhasználók harmada sem PIN-kódot, sem ujjlenyomat-olvasót, sem arcfelismerőt nem aktivál a mobilján. Inkább kiteszik kíváncsi szemeknek az összes adatukat, de nem bajlódnak képernyőzárral. Pedig ez lenne a legkevesebb, amit megtehetnének a biztonságukért.

2. Ne felejtsük frissíteni!

Gyártótól függően havonta, kéthavonta érkeznek a Google operációs rendszer, s szinte naponta valamelyik telepített szoftver frissítései. Ezek a leggyakrabban biztonsági hibákat, hézagokat javítanak. Márpedig a foltozatlan maradó rések a kiberbűnözők a kedvenc, még a vírusoknál is kényelmesebb bejáratai a készülékekbe.

3. Ne töltsük USB-ről!

Minden egyes töltési ciklus rövidíti az akkumulátor élettartamát.

A számítógép USB-portján át szivárgó lassú töltés az akku korai elöregedését okozza: ennél még a legalább divatos, mert nem ennyire lassú vezeték nélküli töltés is jobb.

4. Ne maradjon el a biztonsági másolat készítése!

Felmérések szerint egy okostelefon elhagyása, vagy tönkremenetele esetén a leginkább a tárolt fotók, videók elvesztését fájlalják a felhasználók. Nem éppen szórakoztató elfoglaltság, de érdemes ezeket rendszeres időközönként menteni számítógépre. Ha nem akarunk időt szánni rá, akkor

telepítsük például a Google Fotók alkalmazást, amely wifin automatikusan menti az összes képünket.

A korlátlan ingyenes tárhelyen a rendszer csak akkor tömöríti a képeinket, ha egy fotó 16 megapixelnél nagyobb, illetve, ha a videó 1080 pixelesnél jobb felbontású: tíz mobilból kilenc nem tud ennél nagyobb képeket produkálni.

Ráadásul a „Hely felszabadítása” opcióval elérhetjük, hogy a Google az összes fotót a felhőbe mentse el, s ezzel óriási tárhelyet lehet felszabadítani. Előtte azért a legfontosabb képeinkről célszerű eredeti minőségben egy mentést készíteni számítógépre vagy más adathordozóra.

5. Ne hagyjuk túlmelegedni!

Az Android telefonok felrobbantásáról szóló történeteket nem a képzelet szülte: többségüket elromlott, netán nem gyári akkumulátor, kontakthibás kábel vagy túlmelegedés okozta. A legbiztonságosabb a telefont szobahőmérsékleten tartani.

6. Ne felejtsük védeni a kijelzőt!

Ez az okostelefon legdrágább alkatrésze: ha sérül, többnyire egyszerűbb új mobilt venni, mint javíttatni.

A fóliákról megoszlanak a vélemények: kérdés, hogy mi értelme a QHD kijelzős telefon vásárlásának, ha összekarmolt fólián át nézzük a lerongált képet. Kirándulásra, sportolásra azonban biztosan elengedhetetlen egy masszív, az mobil elő- és a hátlapot egyaránt védő tok beszerzése. A flip tokok többnyire a legrosszabbkor, esés közben nyílnak ki: biztonságot a kemény műanyagfedél nyújt.

7. Ne vigyük vízbe!

Fórumok és Youtube-videók népszerű témája a víz alatti videófelvétel. Bármit is mondjanak róla, csak az számít, amire a gyártó garanciát nyújt. Az IP67-es védelem a gyakorlatban annyi jelent, hogy a kézmosáskor ráfröcsögő víz, szemerkélő eső ellen védett. Az IP68-as víz alatt is folyamatosan használható, de csak a gyártó által megadott ideig.

Nem árthat alaposan átböngészni a gyártó előírásait, mert például az egyik legnépszerűbb androidos cég pár éve víz alatti videóval reklámozta termékét, holott a garanciája nem terjedt ki ilyen kalandokra.

8. Ne tartsuk a képgalériában a bizalmas fotókat!

Kényelmetlen helyzetek adódhatnak, ha az ismerős a galériában túl gyorsan lapoz. Az újabb készülékek már eleve tartalmazzák a jelszóval védett könyvtárak létrehozásának lehetőségét.

Ha nincs ilyen, akkor a számos letölthető megoldás közül javasolt például a PIN kóddal védhető, ingyenesen letölthető Gallery Vault használata.

9. Ne hagyjuk, hogy kiderüljenek az előzmények!

Még egy karácsonyi ajándék örömét is csökkenti, ha a megajándékozandó fél a telefonunk böngészőjében a felkeresett oldalak vétlen szemlélésekor jön rá, hogy várhatóan mivel ajándékozzák meg.

Kényesebb témák esetén

ne felejtsük el a keresés befejezésekor a böngészőben, a fordítóprogramban és más applikációkban is törölni az előzményeket.

Böngészésnél a legjobb inkognitólapot nyitni.

10. Ne telepítsünk ismeretlen forrásból!

Attól, hogy egy barát küldi át a telepítendő szoftvert, az még bőven vírusos lehet, csak még ő sem tud róla. A legtöbb program egy gyorséttermi szendvics árán beszerezhető, ami nem lehet probléma az egyhavi átlagjövedelem árán vásárolt mobil használata esetén.

Kapcsolódó cikkek

Vajna Timike már megint nem bír magával…

Rubóczki Tamás

Amikor megállt a szív!

H Miklós

Palvin Barbara szexi fotókat villantott

H Miklós

Hozzászólok