Timothy Garton Ash: Orbán egy kétszínű, aljas diktátor

Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora a The Telegraph Indiaban megjelent véleménycikkében, amelyet a Klubrádió szemlézett, a Brexit lehetséges forgatókönyveiről ír.

Szerinte válaszút elé érkezhet a demokrácia Nagy Britanniában, hazája vagy a nacionalista populista hordához fog tartozni vagy a brit demokrácia megerősödve, győztesen kerül ki a küzdelemből.

Utóbbi forgatókönyv megvalósulásához nemcsak a britek bölcs belátására van szükség, hanem az általában alkalmazott taktikai szavazás helyett, egzisztenciális szavazásra a a leendő választásokon.

Ha nem így lesz, a szigetország talán rosszabb helyzetbe kerül, mint Orbán Viktor diktatórikus Magyarországa, vagy Donald Trump amerikai elnök áldozatául esik, aki át akarja alakítani a világrendet.

Nem fogja mert Orbán számító és aljas, nem utolsó sorban kétszínű is ami párosul jópofa pávatánccal

– tette hozzá.

Megjegyzi, hogy magyar vagy akár török és orosz mértékkel nézve a brit populista politika még messze van ezektől, de ami a Westminsterben történt, az egyenesen sokkoló.

Szerinte, ha Boris Johnson miniszterelnök nem tartja magát az alku nélküli uniós kilépés elvetéséhez, akkor törvényt sért, és egyenesen börtönbe kerül.

Végigfut a referendum illetve az általános választások lehetséges forgatókönyvein, s végül oda lyukad ki Timothy Garton Ash, hogy megvan az esély, s ez feltehetően az utolsó, hogy a sérülékeny demokráciák képesek legyenek végérvényesen visszaszorítani a világtrenddé vált nacionalista populizmust.

 

 

Via: thetelegraph.com

Kapcsolódó cikkek

Vajna Tímea nyílt levele Orbán Ráhelnek – Előre szólok, hogy ordítani fogsz!

Rubóczki Tamás

Fideszes szakértő: Jönnek a migránsok!

Rubóczki Tamás

Feltárul Simicska Lajos titkos dossziéja?

O.L.K.T.