Ti elhiszitek, hogy ezt a vagyont a saját tudásából szedte össze?

0

Így gazdagszik Mészáros Lőrinc

Döntően európai uniós támogatásból dől a pénz Mészáros Lőrinc vállalkozásaihoz, melyek gyakorlatilag az állami megrendelésekre építenek.

Piaci viszonyok között életképtelenek lennének

Mészáros Lőrincnek és a családnak olyan cégei vannak, amelyek különböző fejlesztésekhez kötődnek. Így történhetett meg, hogy tavaly 265 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket, és ennek a pénznek 93 %-a uniós támogatás. Az építőiparban egyébként kapacitáshiány van, elsősorban az állami megrendelések miatt, tehát magasan lehet tartani az árakat. Az üzleti kockázat a közbeszerzések esetében jórészt ki van zárva, sokszor csak egyetlen jelölt indul, hiszen olyan a kiírás, hogy csak pár vállalkozás felehet meg a feltételeknek. A piaci szereplők tisztában vannak a metódussal, el sem indulnak egy pályázaton, ha tudják, hogy a „kijelölt” nyertes már bejelentkezett.

A Mészáros-féle vállalkozások az állami megrendelésekre hagyatkoznak, azokból élnek, tisztán piaci viszonyok között összeomlanának. Így volt ez Simicska Lajos esetében is, a Közgép addig működött, amíg megvolt a barátság, később a cég nem tudott talpon maradni.

Mészáros Lőrinc gazdagodását a G7 gazdasági portál vizsgálta, melynek munkatársa, Jandó Zoltán ismertette a megállapításaikat. A felcsúti polgármester 2014-től gyarapodik immár felháborító mértékben. A közbeszerzés rendszerét pontosan ismerik azok, akik kihasználják, így ő, vagy az ő emberei is. Ha valami hiba csúszna be és vissza kellene fizetni az Európai Uniónak a támogatást, az akkor sem az ő zsebéből menne, hanem a költségvetésből. A magyar pályáztatás azért is működhet így, mert az unióban inkább a politikai témákkal foglalkoznak, a gazdasági kérdések kevéssé érdekesek és az EU egész működési hatékonysága hagy kívánnivalót maga után.

 

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!