The Times: Szijjártó is belengette a kilépést

A jobboldali magyar kormányzó párt Brüsszelben szövetségre léphet az olasz, német és osztrák populistákkal – így értelmezte Szijjártó Péter kijelentéseit a thetimes.co.uk.

Orbán Viktor tekintélyelvű magyar miniszterelnök formailag az EPP tagja, de pártja tagságát felfüggesztették a jogállamiság megsértései miatt. Ha a Fidesz távozik az EPP-ből, felforgathatja a hatalmi viszonyokat az EU-ban, és életre keltheti a szélsőjobboldali pártok alakulóban lévő tömbjét.

Szijjártó azt mondta, hogy a Fidesz kilépteti képviselőit az EPP-ből, hacsak a pártcsalád nem törekszik koalíció kiépítésére a nacionalista frakcióval.

„Ha nem lesz változás, meg kell hoznunk a szükséges döntéseket”

– mondta Szijjártó.

Az Európai Parlamentet jelenleg egy konzervatív-szocialista nagykoalíció vezeti. A Fidesz várhatóan 12-14 képviselőjének elvesztése veszélyeztetheti azt, hogy a z EPP megőrizze hatalmát a várhatóan finoman kiegyensúlyozott erőviszonyokkal működő parlamentben. A Fidesz csatlakozása jelentős jelképes eredmény lenne Matteo Salvini számára is, aki igyekszik hathatós politikai erővé egyesíteni Európa makrancos pártjait.

 

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

HALLGASSUK meg mit mond Hadházy Ákos!

O.L.K.T.

Jó tanács!!! Csak így lehetsz szabad:

O.L.K.T.

Juszt László: A rabszolgatörvény a fideszes vállalkozók érdeke, nem a multiké!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok