The New York Times: Magyarország, Brazília, Törökország – három diktatórikus ország, ahol szélsőjobboldali autokraták kormányoznak

0

A The New York Times David Leonhardt hírlevelében arra emlékeztetett, hogy sok országban riasztóan magas támogatásban van részük a szélsőjobboldali politikusoknak, Magyarországon, Brazíliában és Törökországban pedig szélsőjobboldali autokraták kormányoznak.

Trump az egyik ilyen autokratát fogadta Orbán Viktor személyében. Így a találkozó fontos legitimáló momentum a globális szélsőjobb számára.
A látogatás Trump szélesebb mintájába illik: szövetségre lép tekintélyelvű vezetőkkel a közös nacionalista, bevándorlás- és demokrácia-ellenes értékek alapján.

„Bizonyos értelemben ez mérhetetlenül ironikus: most együttműködnek a nacionalisták is a határokon át, saját közös céljaik érdekében, a globalizálódás-ellenesek, akik szkeptikusak a nemzetközi törvényekkel és szervezetekkel szemben”

– idézte a cikk Anne Applebaum írását a The Washington Postból, és megállapította: Trump arra használja fel elnökségét, hogy előmozdítsa a tekintélyelvűség globális helyzetét.

Odahaza is szélsőjobb taktikákat imitál: elutasítja az olyan amerikai hagyományokat, mint az erőegyensúly, vagy a jog uralma. Végül a cikk szintén idézte a cikk David Cornstein nagykövet kijelentését arról, hogy Trump nagyon szeretne olyan helyzetben lenni, mint Orbán Viktor.

 

olkt.hu/nytimes.com

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!