The Guardian: Orbán korlátozhatja a Facebookot!

Magyarország egyre inkább próbakő lesz a Facebook számára, amely nem a legtökéletesebb módszerekkel ugyan, de mostanában igyekszik kiszűrni az álhíreket, ám emiatt összetűzésbe kerül a magyar kormánnyal – írja a theguardian.com.

A lap szerint – amelynek cikkét a Népszava szemlézte – a gond ott van, hogy az alkalmazott módszer aggasztó hiányosságokat mutat, miközben a közösségi háló igyekszik szabadulni a gyűlöletbeszédtől, a botok produktumaitól és más, ártalmas tényezőktől.

Ennek érdekében közzétett egy „fehérlistát”, ám aki azon nincs rajta, az nem hirdethet a szolgáltató oldalain. Ennélfogva Magyarország és más kis államok úgy érzik: őket másodrendűként sorolták be. De az amerikai társaság nem látja, miként tudna másként mozogni a politikai, jogi és kereskedelmi aknamezőkön.

Ahhoz, hogy az apolitikusként hirdetett rendszer működjön, élő demokrácia szükséges, fékekkel és ellensúlyokkal, szabad sajtóval, eleven civil társadalommal. És nem világos, hogy mit tud tenni ott a cég, ahol nagy tere van a propagandának és a manipulációnak.

Ily módon Magyarországon vizsgázik a Facebook ellenőrző mechanizmusa. Nálunk ugyanis nem talált olyan partnert, aki a tények alapján ellenőrizné a megjelenő tartalmakat. Ily módon viszont hazugságok jelenhetnek meg még jelentős portálokon is. Azt sem tudni, mit tud tenni a vállalat, amikor egy kormány, vagy annak szövetségesei, illetve ellenfelei vannak a hamis hírek mögött. Így a Fidesz most elhatározta, hogy támadásba megy át.

A Századvég listát tett közzé arról, amikor szerinte politikusok és közéleti személyiségek véleménye a politikai korrektség nevében áldozatul esik a cenzúrának. Úgy tűnik, mintha jogi kampány készülne a Facebook ellen.

Krekó Péter szerint

a hatalom megpróbálhatja, hogy korlátozza magyar földön a cég tevékenységét, ha már nem találja célszerűnek az ellene irányuló hadjáratot.

Viszont az álhírek nem maradnak határokon belül, ezért egy szakértő sürgeti, hogy a Facebook építsen ki hatékony biztosítékokat mindenfajta fake news ellen.

 

olkt.hu/guardian.com

Kapcsolódó cikkek

A HITVÁNY KORMÁNYT A BECSÜLETES NÉP ELZAVARJA!

H Miklós

Orbán Viktor: “Mi nem üzletelgetünk az oroszokkal!”

Rubóczki Tamás

Szél Bernadett: Undorító, hogy a kormány nem segít a gyermekek lakhatásában!

O.L.K.T.

Hozzászólok