Teljesen kiakadtak a nemzetközi politikusok és a sajtó az Auróra megtámadása miatt

Október 23-án fekete ruhás neonácik vonultak rendőri biztosítás mellett Budapest utcáin, majd az Auróra közösség háznál felgyújtották a szivárványszínű Pride-zászlót, a bejáratot pedig emblémájukkal dekorálták ki. A rendőrség a zászlógyújtatással összefüggésben garázdaság miatt indított nyomozást, az Auróra mellett pedig több befolyásos politikai szereplő is kiállt.

Majdnem 3 óráig voltak Budaházyék az Aurórában.

Az akciót nem csak Pikó András független józsefvárosi polgármester ítélte el, de közleményt adott ki az ügyben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, ahol elítélték a náci támadást, majd Cornstein nagykövet találkozott is a hely alapítójával, Schönberger Ádámmal és a Pride valamint a Háttér Társaság vezetőivel.

Október 25-én az izraeli követség is elítélte a neonácik akcióját, szerintük elfogadhatatlan, hogy a szélsőségesek “hősi magyar forradalmát” ilyesmire használják fel.

Szintén 25-én késő délután közleményt adott ki Ben Cardin amerikai szenátor és Alcee L. Hastings kongresszusi képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke.

Cardin és Hastings szerint a szerdai akció már a második ilyen támadás egy hónap alatt (legutóbb Budaházy György és csapata balhézott a zsidó ifjúsági szervezet közösségi házában), és azt az üzenetet küldi, hogy a hatóságok nem tudják vagy akarják megvédeni a helyet az erőszakos szélsőségesektől.

„Lehet, hogy a magyar kormány arról beszél külföldön, hogy zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, de Budapesten bőven támaszkodnak az antiszemita szimbolikára, nagy becsben tartják a fasiszta idők vezetőit és gondolkodóit, és gyűlöletet keltenek a bevándorlók és a muszlimok ellen.”

Ezt Cardin szenátor mondta a szerdai támadás után. Az amerikai politikusok közleménye emlékeztet, hogy az Orbán kormány alatt jelentősen romlott a civil szervezetek helyzete, és az Aurórát működtető Marom nevű zsidó ifjúsági szervezetet több körben, adminisztratív eszközökkel próbálták ellehetetleníteni.

Szombat reggel 09:50-ig én semmilyen nyomát nem találtam az MTI-ben, az Országos Sajtószolgálatnál, vagy a kormany.hu-n, hogy a magyar kormány vagy annak bármely vezető tisztviselője megszólalt volna a zsidó közösségi ház elleni, szerdán történt neonáci akció miatt. Ma reggel 9-kor kérdést emailt küldtem a kormányszóvivőnek ezzel a kérdéssel:

„Érdeklődni szeretnék, hogy mit a magyar kormány álláspontja az október 23-án, az Auróránál történt neonáci akcióról?”

Amennyiben válasz érkezik, azt közölni fogjuk.

Kapcsolódó cikkek

Állampolgárság és a szavazati jog

O.L.K.T.

Gábor György irgalmatlanul kiosztotta a Törőcsik Marit megszégyenítő Orbán Viktort!

Rubóczki Tamás

További milliárdos botrányok Borkai körül!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!