Sztálinhoz hasonlítja Orbánt az Atlantic terjedelmes vezércikke!

0

Részletes, vezető anyagban ír az Atlantic Orbán Viktorról. A júniusi számban nyomtatásban megjelenő, online azonban már most elérhető terjedelmes cikk vezérszála a CEU-ügy, amelynek apropóján kisebb kitérőket is tesz a szerző. A cikket jegyző Franklin Foer Budapesten kutatta a konfliktus történetét, így találkozott többek között a CEU rektorával, Michael Ignatieff-fel. Az oktatási intézmény vezetője többek között arról mesélt neki, hogy nyugodt évekre számított Budapesten, ám ez elég hamar illúziónak bizonyult, amikor egy CEU-közeli tisztségviselő meghozta a hírt, hogy a kormány támadássorozatot indít az egyetem ellen.

A cikkben vannak elég erős állítások, például hogy itt működtek a posztkommunista régió legjobb egyetemei, amíg a kormány szisztematikusan ki nem csinálta őket azzal, hogy a szakemberek helyére elsősorban lojális embereket ültettek fontos pozíciókba, és a szabad oktatást megmérgezte a túlzott kormányzati kontroll. Aztán a cikk írója Pol Pothoz és Sztálinhoz hasonlítja Orbánt abban a tekintetben, hogy az értelmiséget „likvidáló”, a közoktatást „leuraló” és a lakosságot engedelmes tömeggé alakító vezetőnek tartja őt is.

Az írás végigveszi az összes, itthon unalomig ismert részét a történetnek, ami persze Amerikában nem annyira ismert. Beszél az illiberális demokrácia fogalmának kialakulásáról, a Sorossal kapcsolatos konfliktus teljes történetéről, megemlítve, hogy Sorost a hozzá közel állók szerint hogyan érintette az ellene indított hadjárat. Ennek kapcsán Ignatieff megjegyezte: egyszer látta azt, hogy Sorost megviseli a személyét érintő támadás, amikor megtudta, hogy valaki a villamos padlójára ragasztotta az arcképét, hogy azon tapossanak az emberek. Ez felelevenítette benne a náci megszállást, amikor mindennaposak voltak a tettlegességek, és a hatalom által démonizáltemberek élete veszélyben forgott.

A cikk megemlékezik azokról az időkről is, amikor Orbán még liberális volt, és védelmébe vette Sorost védte a nacionalisták támadásaival szemben.

Az újságíró többek között találkozott Kovács Zoltán kormányszóvivővel is, akit úgy ír le, mint egy hosszú monológokba burkolt ködösítésekkel fölényeskedő figura, aki a hivatalos nyelvezetet arra használja, hogy ezzel is azt bizonygassa, ő mindenkinél jobban látja a tényeket. A riportert ebben a hangnemben próbálta győzködni arról, hogy a CEU olyan, mint egy offshore cég, de amikor látta, hogy beszélgetőpartnere nem igazán látja igazoltnak az összefüggést, arról kezdett el beszélni, hogy Ignatieff, a CEU rektora csak egy bukott liberális politikus Kanadából.

Kovács később áttért arra a kormánykommunikációs mantrára, hogy a CEU-nak be kell tartania a szabályokat, és a CEU-t érintő intézkedéseket azzal magyarázta, hogy az ügy végcélja, hogy egy kis állam, amilyen mi is vagyunk, visszaszerezze a szuverenitását.

Az írás igazán érdekes része az a bohózatba illő jelenet, amikor a szerző a David B. Cornstein, amerikai nagykövettel történt találkozóról ír. A beszélgetést végig jegyzetelte a követség egyik sajtósa. Amikor Foer megkérdezte Cornsteint, hogy a CEU-botrány érintheti-e a két ország viszonyát, az csak annyit mondott közömbösen, hogy „nem igazán”.

Szeretlek Egerszeg/facebook

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!