Szijjártó Péter: “kolostor és péküzem épül magyar-orosz együttműködéssel Szíriában!”

0

Közös orosz-magyar keresztényvédő beruházásokról mesélt vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádióban. Mint az MTI írja, a miniszter elmondta: a két ország Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásának alkalmából megállapodott arról, hogy

“Szíriában együtt építünk újjá egy kolostort, továbbá, hogy egy város kenyérellátását biztonságosan lehetővé tévő nagy péküzem felépítését is közösen finanszírozzuk!”

Hogy melyik szír városban épül magyar közpénzből kenyérgyár, az homályban maradt.

Ezen túl viszont ismét elbüszkélkedett Szijjártó azzal az 1300 vasúti kocsiról szóló óriási egyiptomi megrendeléssel, amit eredetileg a magyar tulajdonú Ganz-csoport kapott volna, de a magyar kormány átjátszotta az orosz Metrovagonmasnak. A miniszter szerint ezzel az elvesztegetett egymilliárd dolláros üzlettel a magyar vasúti járműgyártás történetének legnagyobb külföldi megrendelését sikerült megszerezni.

A miniszter elmondta: arról is megállapodás született, hogy a Mahart szárnyashajó állományát felújítják, modernizálják, szintén orosz ipari együttműködés keretében.

Sikerült megkötni azokat a szükséges megállapodásokat is, amelyek nyomán a Richter – a legnagyobb magyar gyógyszergyártó vállalat – egyik terméke felkerült az orosz társadalombiztosítás által támogatott listára, mondta még el Szijjártó.

Nem minden keresztényt akar megvédeni a kormány

Magyarország kormánya igen válogatós, ha keresztényvédelemről van szó. Nemrég ugyanis, mikor Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vett részt, egy szót sem szólt a résztvevő országokban zajló intézményesült keresztényüldözés ellen.Pedig Kirgizisztánban például – mint a barnabasfound.org keresztény segélyszervezet oldala írja, még csak vádat sem emeltek három férfi ellen, akik majdnem halálra vertek egy keresztény hitre áttért fiatalt tavaly októberben, cserébe idén a bíróságon halálosan megfenyegették ugyanezt a fiatalt. Üzbegisztán egészen idén júniusig szerepelt az Egyesült Államoknak a vallásilag legkevésbé toleráns országokról készített listáján, és nem hiába: idén februárban például azért bírságoltak meg valakit, mert az Újszövetség egy példányát ajándékozta valakinek. A könyvet elkobozták és megsemmisítették a hatóságok. Kazahsztánban 2011 óta kell különösen szigorú szabályoknak megfelelnie a keresztény közösségeknek – ugyanaz az oldal idén februárból két esetet említ, amikor templomokban razziáztak a hatóságok, majd súlyos bírságokat szabtak ki a “nem regisztrált” hívőkre. Azerbajdzsán hozzáállása szintén hasonló, ezt szemlélteti, hogy a 2000-es évekre a rezsim megsemmisítette az országban található összes – szó szerint, derül ki a Guardian cikkéből – ókori és középkori kulturális örökséget, köztük mintegy 89 templomot és 6. századi kőkeresztek és sírkövek tízezreit.

olkt.hu