Szijjártó: Magyarország dimenzióváltáson megy keresztül amit egész Európa csodál!

0

A magyar gazdaságban sikeresen megy végbe a dimenzióváltás, amelynek nyomán, Magyarország egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

„A folyamatosan magas színvonalon teljesítő magyar munkaerőnek, Európa legalacsonyabb adóinak és az új támogatási rendszernek köszönhetően, minden idők legtöbb beruházása érkezett idén Magyarországra”

– emelte ki a miniszter.

Közölte, a november végi adatok alapján, 1540 milliárd forint értékben született pozitív befektetési döntés Magyarország vonatkozásában. Ezzel a beruházási volument illetően, már novemberben megdőlt a tavalyi egész éves eredmény. A beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül létrejött új munkahelyeken a bruttó fizetés tavaly átlagosan havi 420 ezer, idén az első 11 hónap alapján 457 ezer forint volt.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hazánk az elektromos autóipar fellegvára lett, miután a globális autóipar átalakításának tempóját diktáló nagy koreai vállalatok sorra hozzák új gyáraikat Magyarországra.

Emlékeztetett: nálunk épül a világ legnagyobb elektromos akkumulátor-gyára és beszállítói hátországa, ami egyértelműen Magyarország sikerét vetíti előre a világ autóiparának új korszakában.

A magyar gazdaságtörténetben öt év után most fordult elő először, hogy a befektetéseket illetően nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely. Az idei beruházások nyomán, a dél-koreai vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, így 2019-ben Dél-Koreából érkezik a legtöbb beruházás Magyarországra, ami világosan mutatja a keleti nyitás sikerét – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)