Szigorító törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz-KDNP!

0

A közintézményekbe is nehezebb lesz bejutniuk a politikusoknak akkor, ha a Fidesz-kétharmad elfogadja az Országgyűlés működését szabályozó törvénymódosítót.

Az Országgyűlésnek hatékonyan és zavartalanul kell működnie, valamint meg kell őrizni annak tekintélyét és méltóságát – ezzel az indokkal nyújtották be fideszes és KDNP-s képviselők az

„Az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatukat.

Az előzmény több esemény a közelmúltból:

– Ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény elfogadásakor elfoglalták a pulpitust.
– Az MTVA tüntetések helyszíne lett, ellenzéki politikusok többször bementek az épületbe is.
– Megafonokkal, transzparensekkel tiltakoztak többször is az ülésteremben a kormány politikája ellen.
– Hadházy Ákos pedig táblákkal zavarta meg Orbán Viktor idénynyitó beszédét.

Ezek – és Kövér László házelnök ígérete után – a Fidesz és a KDNP szigorítaná az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvényeket.
A benyújtók Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Bajkai István (Fidesz), Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP).
A törvényjavaslat a 2012-es országgyűlési törvényt szigorítja, többek között azzal, hogy a jövőben a parlamenti ülést vezető elnökök mellett működő jegyzőknek is feladatuk lesz a tárgyalási rend fenntartása. A jövőben megszűnik az Országgyűlés elnökének, alelnökeinek és jegyzőinek megbízatása, ha

„egy országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.”

Szabó Szabolcs a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének bejegyzése:

“A kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer. Olyan módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez, melyben jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek.
Pl. A képviselőktől bizonyos esetekben már 6 hónapnyi fizetést lehetne elvonni (ha egyben ki is tiltják, de nem hagyja el az üléstermet, akkor 12 hónapra is növelhető), ki lehet tiltani majd képviselőt a Parlament és a Képviselői irodaház épületéből, meg hasonló finomságok.
Mivel ilyenkor ugye szavazni nem tud, ezért a fizikailag is kizárt képviselő (akit akár 60 napra is ki lehet majd zárni) egy másik képviselőnek adhatná át a szavazati jogát.
És tele van hasonló intézkedéssel.
Gratulálok a fiatal demokratáknak! Köszönjük Laci bácsinak!”

A részletek itt olvashatók, ha valakinek van hozzá gyomra:

Szigorító javaslat és Törvénymódosító javaslat.

Elveszik a képviselők közintézményekbe való belépési jogát.

Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója:

Elveszik a képviselők közintézményekbe való belépési jogát. Oszd meg és kövesd élőben Arató Gergely sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Mittwoch, 13. November 2019