Szétnyerik magukat a Fidesz-közeli vállalkozók, az EU-s milliárdokból!

Az Orbán- kormány 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s milliárdokat egy vidékfejlesztési pályázaton, túlnyomó többségüknek falusi szálláshely építésére. A nyertesnek öt évig kell szálláshelyként üzemeltetnie az új ingatlant, utána eladhatja vagy családi házzá alakíthatja. A győztesek között sok a fideszes, illetve független polgármester, de van exállamtitkár, miniszteri rokon, elítélt bűnöző és útépítőcég-vezető is – írja az Index.

A portál azt írja, hogy van olyan falu, ahol 1800-an laknak, de most tíz darab, egyenként 60-80 milliós panzió épülhet. Máshol a polgármester két különböző rokona kapott kétszer ötvenmilliót.

A kormányzat március végén még az országgyűlési választások előtt 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s támogatást. Nagy részük a maximális támogatást nyerte el, 49 millió forintot. A nyertesek között bőven vannak fideszes kötődésűek. Az Index mind a 623 nyertest ellenőrizte a neten és a Céginfóban. Van köztük helyi vállalkozó, állattenyésztő, növénytermesztő, vadász, gazda, vagy szálláshely-üzemeltető, akik a meglévő portfóliójukat akarják szélesíteni.

Csak néhány példa:

– 49 milliót kapott a Szatmáry Kristóf budapesti fideszes parlamenti képviselő, volt államtitkár, miniszteri biztos résztulajdonában álló Nimfeum Kft.
– 40 milliót nyert Bekecs Mátyás, Fazekas Sándor (a döntésnél még) agrárminiszter rokona.
– 49 milliót nyert a kiskőrösi fidesz-közeli Gmoser István.
– 48 milliót kapott a jogerősen elítélt volt kislétai polgármester, az exfideszes Madácsi Imre, akit jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt ítélt el anno a bíróság.
– 49 milliót nyert Kasziba Sándor, Jánoshalma fideszes vezetésű városának városgazdálkodási osztályvezetője.
– 29 milliót nyert Trefánné Lőrincz Zsuzsanna, Trefán Szabolcs nyírbátori járási hivatalvezető felesége.

Már korábban is nyertek uniós támogatást kormányközeli pályázók szálláshelyek építésére. Májusban derült ki, hogy a református lelkész Hörcsik Richárd családja is uniós támogatással építhetett vendégházat Göncruszkán, amit a szomszéd elmondása szerint leginkább a képviselő és rokonsága használja. Ezen kívül Becsó Zsolt fideszes képviselő Hollókőn épített magának vendégházat, Izsákon pedig Mondok József fideszes polgármester húzott fel magának vadászházat uniós támogatással.

 

olkt.hu/168ora.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez nem vicc! Tényleg ekkora lesz!

H Miklós

Van egy jó hírem! Ooopsz! Nem is egy! Kettő!

O.L.K.T.

Kéri László: A Tiborcz botrány lehet az első, amit nem tud a Fidesz eltussolni!

Rubóczki Tamás