Szél Bernadett: Újabb piszkos ügylet

0

Karácsonykor érezte úgy a kormány, hogy itt az idő megvárásolni Mészáros Lőrinctől a masszívan veszteséges Mátrai Erőművet. Már az időzítés is mutatja, hogy piszkos ügyletről van szó: a legnagyobb disznóságokat ugyanis vagy vakáció előtt, vagy ünnepek alatt, vagy épp egy éjszakai vita formájában rejtik el a nyilvánosság elől, amikor senki sem azzal foglalkozik, hogy épp hogy seftel egymással a kormány és fő oligarchája. De jobb, ha tudják, hogy figyelünk és lépünk: feljelentést teszek hűtlen kezelés gyanújával, és ha adatkérésben nem adják ki a Mátrai Erőmű vételárát üzleti titokra hivatkozva, kiperelem tőlük az összeget is.

Meggyződésem, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlása a hűtlen kezelés tankönyvi esete. Mint tudjuk, Mészárosék alaposan kirabolták a cég eredménytartalékát, 11 milliárdot vettek ki belőle, miközben az a jövőbeni kötelezettségek (rekultiváció, környezetvédelmi fejlesztés) fedezetéül szolgált. Ezek a kötelezettségek továbbra is fennállnak, így azok fedezetlenül maradtak az államra.

‼️ Mindez azt jelenti, hogy az állam most egy veszteséges, lebontandó erőművet vásárolt meg, egy nehezen számszerűsíthető, de minimum sok tízmilliárdos kötelezettséggel együtt — bányabezárás, rekultiváció, környezeti kárelhárítás, salak- és pernyehányók, zagyterek stb. Ennek a “vagyonnak” a valós értéke egy negatív szám. Ezzel a biznisszel egyedül Mészáros Lőrinc jár jól, az adófizetők viszont rengeteget veszítenek rajta! Szégyelljék magukat, hogy még karácsonykor is a piszkos üzleteken jár az eszük.