Szanyi Tibor: Undorító kisgyermekes családokat utcára tenni!

A parlamentnek ki kell mondania, hogy kisgyerekes családokat nem lehet utcára tenni – jelentette ki Szanyi Tibor. Az MSZP a lakhatási válság hosszútávú megoldását a közösségi bérlakásépítésben látja, amihez európai pénzalap létrehozását javasolja.

Bár a magyar kormányfő is aláírta 2017 novemberében a szociális jogok európai pillérét, amely alapvető emberi jogként értelmezi a lakhatás jogát, a magyar alaptörvény ezt csupán két helyen és csak “törekvés szintjén” említi – emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

A lakhatás feltételeinek jogként való értelmezésére a szocialistáknak konkrét javaslataik vannak, tette hozzá az MSZP EP-képviselője. Ilyen a közösségi bérlakásépítés, amely nem kizárólag az alsóbb társadalmi rétegeket megsegítéséről, hanem olyan szintű lakhatási válság felszámolásáról szól, amely “kicsiket, nagyokat, fiatalokat, időseket” egyaránt érint.

Mivel április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium, az MSZP azt szorgalmazza, a házelnök hívja össze az Országgyűlés rendkívüli ülését. A szociális jogok európai alappillérét érvényesítve az MSZP elvként szeretné kimondatni, hogy kisgyerekes családokat nem lehet utcára tenni. Ennek kapcsán szóba hozta azt a levelet, amelyet Orbán Viktor hivatala küldött egy kilencgyermekes, kilakoltatás előtt álló családnak, amelyben sok sikert és minden jót kívántak.

Szanyi nem akarta minősíteni, hogy a leggazdagabb magyarok listájára 32 milliárdos vagyonával felkerült Tiborcz István vagyonából hány rászoruló lakhatását tudnák megoldani.

Megemlítette, Magyarországon még mindig közel 2 millió ember szenved devizahiteleinek lakásügyi következményeitől. Fontosnak tartotta emlékeztetni arra, a devizahiteleket Orbán Viktor szabadította az országra, amikor 2001-ben engedélyezte a jelzálog alapú devizahitelek lakossági felvételét. A korszak vége is a Fidesznek köszönhető, Szijjártó Péter és Kósa Lajos felelőtlen 2010 őszi nyilatkozatainak: ezek hatására lendült meg az árfolyam, a forint összeomlott, ezzel “több százezer vagy millió embert taszítottak a devizahitelek kilátástalan gödrébe” – fogalmazott.

Az MSZP egy európai pénzalap létrehozását javasolja, amely a közösségi bérlakások építését szolgálja. Ebben a konstrukcióban az állam, az önkormányzatok, az EU egyenlő arányban vállalnák a finanszírozást. Kiemelte, ez nem kampánytéma, az MSZP a lakhatási válság hosszú távú megoldásán dolgozik.

 

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

CÖF-ös kisfilmek másodpercenként 800 ezerért

O.L.K.T.

Ha sok volt a 300FT-os vizit-díj, akkor ez biztosan tetszeni fog:

O.L.K.T.

Nem kapnak egyéni számlát a volt magán-nyugdíjpénztári tagok

O.L.K.T.

Hozzászólok