Szabó Szabolcs: “Én szóltam előre, hogy Orbán és a minisztériumok Várba költözése legalább 200 milliárd lesz!”

0

“Én szóltam előre, hogy Orbán és a minisztériumok Várba költözése legalább 200 milliárd lesz, de ezt nem hitték el. Most már közel járunk ehhez.”

– mondta Szabó Szabolcs a Párbeszéd országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint tovább drágulnak a Pénzügyminisztérium költözésének költségei.

A Varga Mihály vezette tárca ugyanis hamarosan követi a Miniszterelnökséget, és a Budai Várba költözik.

“A kormányfő és hivatala az év elején 30 milliárdos előkészületek és munkálatok után költözött a Karmelita-kolostorba. Ehhez képest a Pénzügyminisztérium áttelepítése még több közpénzt emészthet fel”

– mondta.

A költözés költségeit 2016-ban eredetileg 26 milliárdra becsülték, viszont már az idei költségvetésben 21,8 milliárdot különítettek el a renoválási munkálatokra, és a jövő évi költségvetésben további 26,2 milliárd forint van elkülönítve ugyanerre a célra.

Majd közölte

“azaz a teljes költözés 47,5 milliárdba kerül majd, közel kétszer annyiba, mint eredetileg tervezték.”

A drágulás 2018 telén derült ki, hogy 10 milliárddal szaladt meg a költsége a beruházásnak. Már akkor jeleztük a Párbeszéd frakcióvezetőjével Szabó Tímeával és Szél Bernadett független képviselővel, hogy papíron 2017 decemberében már be is kellett volna fejeződnie a beruházásnak, amiből még most is legalább egy év hátra van.

A pénzt a volt királyi pénzügyminisztérium épületének felújítására, egész pontosan az 1900-as évek eleji állapotainak visszaállítására fordították és fordítják.

Majd hozzátette, hogy

“a kibővített és átalakított épület 800-1000 főnek szolgál majd munkahelyként, lesznek benne éttermek, könyvtár, irattár és több reprezentatív helyiség is.”

Az elmúlt napokban két közbeszerzési pályázat eredményét is kihirdették, így folytatódhat a renoválás.

A bontási munkálatokra kiírt tendert a Paár Attila-féle West Bau Hungária Kft., és a vele közösen pályázó Garage Kft. nyerte, 2,8 milliárdért.

Műemléki rekonstrukciós munkákra további 2,1 milliárdot fizet ki a minisztérium által megbízott projektcég.

Egyszóval az Orbán Viktor vezette maffiakormány továbbra is urizálni és dörzsölni akar közpénzből a lakosság kárára – zárta sorait Szabó Szabolcs.

(MTI)