Svájc: “Budapest egy elmaradott város!”

A kevésbé megtisztelő 83. helyet szerezte meg Budapest a svájci IMD Világversenyképességi Központja és a Szingapúri Műszaki és Tervezési Egyetem (SUTD) közös okosváros-felmérésén, vette észre a Napi.hu. Összesen 102 nagyvárost vizsgáltak, és bár Pozsonyt és Bukarestet épp, hogy megelőztük, Krakkó, Bécs vagy akár Ho Si Minh-város viszont már csúnyán előz minket.

Az IMD Smart City Index 2019 módszertanát itt tudja letölteni, de nagy vonalakban azt mutatja meg kérdőíves felmérések és fejlettségi mutatók alapján, hogy a lakók szerint mennyire eredményesek a nagyvárosuk intelligenssé tételére irányuló erőfeszítések. A kérdőíves válaszoknál nem árt figyelembe venni, hogy az az ott élők szubjektív megítélését tükrözi, és a városonkénti minimum kérdőívezés véletlenszerűen választott 120 fő volt, ami nem számít soknak.

Az indikátorok között szerepelnek a városok számára létfontosságú “okosító” technológiai beruházások éppúgy, mint a várostervezés, a fenntartható energia használata, a tömegközlekedés vagy épp a tehetség-vonzó képesség is.

Az élen sorrendben Szingapúr, Zürich és Oslo végzett, a környékünkről Bécs lett a 17., Prága a 19. Budapest a hasonló kategóriájú városokhoz képest különösen rosszul szerepelt abban, hogy a kisebbségeket nem látják itt szívesen, a városvezetők korrupcióját látjuk erősnek, bele se szólhatunk a város ügyeibe, illetve soknak érezték a dugókat is.

A Budapesthez nagyjából hasonlóan fejlett városokhoz képest gyászosnak lett minősítve az egészségügyi ellátás színvonala és például a budapesti zöldfelületek aránya, viszont a hasonló városok átlagánál kicsit könnyebb új munkahelyet találni. A három legsürgősebben megoldandó problémának a megfizethető lakhatást, a városi korrupciót és a dugókat jelölték meg a válaszadók.

Via: sutd.edu.sg/imd.org

Kapcsolódó cikkek

Ha egy lakatlan szigetre kellene költöznöm, akkor két dolgot vinnék magammal: egy Sencor indukciós főzőlapot, és Zoltánt szakácsnak…

O.L.K.T.

Semjén: Európa volt az unió előtt, és lesz az unió után is, ahogy Magyarország is

Rubóczki Tamás

A kocsmába én már többé nem megyek!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!