Süddeutsche Zeitung: Angela Merkel pártja a CDU már amellett van, hogy az EU hozzon erős szankciókat Magyarország ellen!

0

Angela Merkel német kancellár által vezetett párt a CDU változtat eddigi irányvonalán és a párt főtitkára szerint már amellett van, hogy az EU hozzon szankciókat Magyarország ellen, ha az Orbán-kormány nem adja be a derekát a jogállamról zajló vitában. Kramp-Karrenbauer azt közölte, hogy a kereszténydemokraták támogatják a néppárti frakciófőnök, Manfred Weber ez irányú álláspontját.

Mint emlékezetes, a bajor politikus kijelentette, hogy az EPP tagjaival sem tesznek kivételt a demokrácia alapkérdései kapcsán. Továbbá ha a magyar fél, nem tágít, akkor a képviselőcsoportnak egyértelműen ki kell mondania, hogy az alapvető normák nem képezik vita tárgyát. A Néppárt számára a helyzet kényes, mert esélyei romlanának a jövőre esedékes európai választáson, ha kilépne a Fidesz.

És arra rámehet az is, hogy a konzervatívok jelöljék a Bizottság következő elnökét. A CSU tartományi frakciójának vezetője a múlt héten még óvott attól, hogy az EP elítélje a magyarokat.

 

olkt.hu/sueddeutsche.de