Soros György keményen odaszólt Orbán Viktornak!

„Európa, ébredj fel!” címmel jelentetett meg véleménycikket az amerikai milliárdos Soros György. Bírálja Orbán Viktort, az Európai Néppártot, valamint a közelmúltban hatalomra vagy annak közelébe jutó „populista erőket”.

A Project Syndicate nevű véleményközlő portálra feltöltött cikkében a magyar származású milliárdos megállapítja, hogy véleménye szerint az EU jelenlegi állapotában a vesztébe rohan, ezért még idejében fel kell ébrednie, különben nem fogja másképp végezni, mint a Szovjetunió 1991-ben. Meglátása szerint jelenleg sem a vezetők, sem az átlagpolgárok nem ismerik fel a helyzet forradalmi mivoltát, azt, hogy a kimenetelek száma ugyanolyan magas, mint azok bizonytalansága.

Cikkében arra is utal, hogy jelenleg az egyensúly hiányát véli felfedezni a jelenlegi európai helyzetet látva, egy olyan periódusát látva a történelemnek, amit ő már a hosszú élete alatt átélt. Ennek az időszaknak sorsdöntő pillanatát látja a közelgő EP-választásokban – írja – ugyanis az Európa-ellenes erők előnyből várják a voksolást.

És hogy kik az általa Európa-ellenesnek vélt erők? Az AfD német, az M5S és a Liga olasz kormánypártok mellett ilyennek látja Orbán Viktort és az Európai Néppártot. Utóbbit tartja a legrosszabb ellenfélnek, különösen azért, mert szerinte azáltal, hogy soraik között tartották a magyar kormányfőt és pártját, a Fideszt az EP-ben meglévő többségük megtartásáért, teljesen kiüresítették az elveiket.

Dolgozatában kitér még a Brexitre is: szerinte ha február 14-én újabb elutasítást kap az egyezség, az tovább növelheti annak az esélyét, hogy lesz egy újabb népszavazás a kérdésben, vagy amit még jobbnak tartana, hogy visszavonják az 50-es cikkely alkalmazását.

Befejezésül kijelenti: ahhoz, hogy Európa le tudja győzni külső és belső ellenségeit, ahhoz előbb fel kell ismernie a veszélyt, majd miután ez megtörtént, mobilizálnia kell az Európa-párti erőket az európai alapértékek megvédése érdekében. Ha ez nem történik meg – jósolja –, akkor a huszadik század álmából a 21. század rémálma lesz.

olkt.hu/Project Syndicate

Kapcsolódó cikkek

Bombaként robbant a hír, hogy támadást indított az MSZP a Fidesz ellen!

Rubóczki Tamás

Itt a legújabb közvéleménykutatás!

Rubóczki Tamás

Óriási blamázs, Gruevszki a 444 irodája melletti lakásban találkozott egy magyar külügyi politikussal

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!