Simonyi András: Diktátoroknak kijáró figyelmet kapott Orbán az USA-ban!

„Lehet, hogy Orbán Viktor most egy más viszonyra lépett Donald Trumppal, de nem az Egyesült Államokkal”

– vonta le a hétfői washingtoni találkozó tanulságát Simonyi András. Hazánk volt NATO, majd washingtoni nagykövete figyelmeztetett: „Egy fontos változás, de Trump nem fog lacafacázni: megadta azt a figyelmet, amire Orbán vágyott, most Orbánnak kell szállítania, el kell távolodnia Oroszországtól és Kínától; ha ez megtörténik, akkor magyar szempontból volt haszna a látogatásnak”. Ez amúgy a formáját tekintve egy „szuperrutin” látogatás volt, nem volt a tárgyalás után közös bejelentés, nem álltak ki közösen a sajtó elé. Orbán ugyan az ilyen munkalátogatásokhoz képest nagyobb figyelmet kapott Washingtonban, de nem mindegy, miért: a személyét megelőző negatív megítélés miatt.

„Hiányoztak azok a külsőségek, amelyek alapján azt a következtetést lehetne levonni, hogy az amerikai fél számára nagyon fontos partnert fogadott a Fehér Házban Donald Trump”

– mondta a Hírklikknek Simonyi András, példaként említve, hogy stratégiai jelentőségű tárgyalófelek esetében az elnök és vendége vagy kisétál a Rózsakertbe vagy átsétál egy másik terembe, ahol kommunikálnak egy-két fontosnak tartott dolgot a találkozóról.

Mint fogalmazott:

„A találkozó tényének a csoda része egy nap alatt elmúlik, s ami marad, az a kőkemény realitás”. Hozzátette: „Kevesen ismerik Donald Trumpnak a számonkérő oldalát: miután megadta azt a figyelmet amire Orbán vágyott, meg fogja követelni, hogy távolodjon el Kínától és Oroszországtól, kőkeményen számon fogja kérni, hogy mit művel, megmutatja neki, hogy hova tartozik”.

 

A cikk tovább a hirklikk.hu weboldalon olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Cukiságkampány Orbán módra! (+Videó)

Rubóczki Tamás

Lendvai Ildikó ismét páros lábbal szállt bele a rezsihazugba!

Rubóczki Tamás

Műanyag magyarkodók! Húzzatok el inkább a [email protected]!

O.L.K.T.