Semjén: az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját

0

“Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta – mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk”

– mondta Semjén Zsolt kedd este, a kormányközelivé tett Hír TV műsorában, kihangsúlyozva, hogy magánvéleményéről van szó. Ha ennyi nem lenne elég az áldozathibáztatásból, Semjén tovább is lépett: szerinte abban, hogy a tragédia megtörténhetett, szekularista egyházellenes politika vastagon benne van. „Franciaországban államosították a templomokat, ehhez képest Franciaország, ami elvileg egy jóléti, nyugati ország, egy töredékét sem volt hajlandó adni a Notre-Dame tatarozásához” – fejtegette a műsorban Semjén, és hozzátette, eleve nem lett volna szabad hagyni, hogy a katedrális ilyen lerombolt állapotba jusson. A segítségnyújtás, támogatás kapcsán viszont csak annyit tartott fontosnak megjegyezni, hogy amennyiben nemzetközi mozgalom indul a Notre-Dame támogatására, Magyarország, mint keresztény ország ezt meg fogja fontolni.

Tegyük hozzá, Semjénnek pár mondattal sikerült meghajlítania a valóságot is:

  • tűz éppen a toronysisak renoválása közben ütött ki a Notre Dame-ban, és sajtóértesülések szerint csak ez a részmunka 6,8 millió dollárba került.
  • A főszékesegyház állapota valóban kétségbeejtő volt – Macron kormánya a Weather.com szerint pedig csak 50 millió dollárt tudott volna biztosítani a 185 millió dolláros teljes felújítási költségből, ami az összeg közel harmadát jelentette; mindez valóban nem sok, de Semjén Zsolt még ezt is letagadta.
  • A francia katolikus egyház ingyen használhatta az állami tulajdonú ingatlant; hogy ők mennyivel járultak volna hozzá a felújításhoz, nem egyértelmű, mivel adománygyűjtéssel igyekeztek kipótolni a felújításhoz szükséges 135 millió dollárt.
  • Ami Franciaország önazonosságát és egységét illeti, a legnagyobb helyi energetikai és kozmetikai cégek vezetői, az ország leggazdagabb családjai már összesen 675 millió dollárt ajánlottak fel a Notre-Dame újjáépítéséhez, és sorban érkeznek a további felajánlások külföldről is.

Mi pedig abban bízhatunk, hogy nem kell megtapasztaljunk hasonló nagyságrendű veszteséget Magyarországon – és nem kell szembesülnünk vele,mennyivel támogatják a felújítást a NER leggazdagabb megbízottjai. 

Forrás és bővebben:https://nepszava.hu/3032950_semjen-az-ego-notre-dame-kifejezi-a-hitet-megtagado-franciaorszag-tragediajat