Sándor Zsuzsa: Handó újabb frontot nyitott!

0

Úgy tűnik, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal autokratikus vezetője nem elégszik meg azzal, hogy a bíróságok egyetlen demokratikusan választott szervét, az Országos Bírói Tanácsot (OBT) próbálja meg lehetetlenné tenni. Ez az igyekezete éppen egy esztendeje folyik és lassan odáig fajul, hogy az OBT, melynek törvényi feladata a hivatalvezető ellenőrzése, kénytelen lesz a legkeményebb eszközhöz folyamodni. Ez pedig nem más, mint az a javaslat, hogy a parlament Handó Tündét fossza meg hivatalától.

hando-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

(Handónak az OBT elleni törvénysértő lépéseiről itt meg itt írtam.)

A napokban Handó – a hozzá „hű”, de főként tőle függő bírósági elnökök segítségével – újabb megengedhetetlen lépéseket tett ezúttal a Magyar Bírói Egyesülettel szemben. Öt elnök – Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi-, Nyíri Beáta, az Egri-, Kahler Ilona, a Debreceni- és Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke, valamint Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke (utóbbiról itt olvashat) belső e-levelet írt a hozzájuk tartozó bíróságok valamennyi bírójának, amelyben azt kifogásolják, hogy a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) nem kellően konstruktív akkor, amikor a bírák fizetésemeléséről van szó. Szinte propaganda hadjárat indult az egyesület ellen, mondván, nem mutatott aktivitást a bértárgyalások során.

A vádaskodásnak van egy apró kis szépséghibája. Mindössze csak annyi, hogy nem volt bértárgyalás. Igaz, a Handó vezette hivatal még tavaly letett egy javaslatot a miniszter asztalára, ami azóta is ott hever. Nem tárgyalt róla a kutya sem.

mabie_im_2-magyar_biroi_egyesulet.jpg

Oltai Judit a MABIE új elnöke és Trócsányi László igazságügyminiszter stratégiai megállapodást ír alá

Kép: Magyar Bírói Egyesület

Nem véletlenül kezdtem a már sokszor emlegetett harccal, amit Handó az Országos Bírói Tanács ellen folytat. Nehéz nem észrevenni, hogy valahol az egyesület megtámadása és az OBT ellehetetlenítésének szándéka korántsem független egymástól. És milyen szánalmas és megalázó a bíráknak felvetett kérdés: ha több pénzt akarsz, nyeld le, hogy bedarájuk az OBT-t. Választhatsz: ha a bíróság alkotmányos működése mellett kardoskodsz, ne is álmodj magasabb fizetésről!

penz_beszel-econventio_pal_erik.jpg

Kép: Econventio Pál Erik

De ezzel a bírói egyesület vegzálásának közel sincs vége. Decemberben a Magyar Bírói Egyesület új elnököt választott. (Milyen érdekes, az OBT-vel is akkor kezdődtek a „bajok”, amikor újonnan választott tagjai lettek!) 2009. óta, vagyis tíz éve élt egy határozatlan idejű szerződés az akkori Hivatal és a bírói egyesület között. Ennek értelmében az egyesület székhelye a Magyar Igazságügyi (akkor még Bírói) Akadémia, az egyesület irodája egy, az akadémián lévő terem. Ezt a termet az egyesület idestova két éve ténylegesen már nem tudta használni, mert a Csemegi Károlyról (XIX. századi büntető jogtudós, a Csemegi kódex alkotója) elnevezett terem fontosabb funkciót kapott: ruhatár lett belőle.

tudta-e_csemegi-birosag_hu.jpg

Kép: birosag.hu  2018. 

Ezek a mindenféle új elnökök tényleg csak azért vannak, hogy Handó Tündét bosszantsák! A Magyar Bírói Egyesület új elnöke is képes volt azzal előállni, hogy az egyesület használni szeretné a szerződés alapján az akadémián neki biztosított helyiséget, ott szeretnék mind az elnökségi, mind majd az országos választmányi ülést megtartani. Több se kellett Handónak, hivatalának illetékes főosztályvezetőjével percek alatt megíratta a tíz éve létező helyiséghasználati szerződés felmondását. Sőt, nagylelkűen még 15 nap felmondási időt is adott! Indok: a Magyar Igazságügyi Akadémia a megnövekedett létszáma és feladatai folytán nem tud termet biztosítani a MABIE rendezvényeinek.

mia3.jpg

Magyar Igazságügyi Akadémia  Kép: birosag.hu

És hogy ne csupán egy szerződésre hivatkozzam, idézem a törvény szövegét: az Országos Bírósági Hivatal elnöke „biztosítja az érdek-képviseleti szervek jogainak gyakorlását”. A kijelentő mód egy törvényben azt jelenti: biztosítania kell.

Jól láttuk, jól látjuk, Handó Tünde miként teljesíti törvényben előírt kötelezettségét.

A bírói egyesületnek akkor lesz irodája, ha elfogadja Ujkéry Csaba, a Somogy Megyei Bíróság kényszernyugdíjazott elnökének felajánlását. A volt elnök a Kaposvár belvárosában, egy garzonlakásból irodává alakított tulajdonát a Magyar Bírói Egyesület rendelkezésére bocsátja. Anélkül, hogy számára ezt bármiféle törvény előírná.

Ha szónoki tehetségem lenne, ugyanazt kérdezném Handótól, mint Cicero Catilinatól:

Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? (Ugyan meddig élsz még vissza, Catilina, a türelmünkkel? Meddig űz még eszeveszett dühöd gúnyt belőlünk? Mely határig hányja-veti magát zabolátlan vakmerőséged?)

cicero-123rf.jpg

Cicero   Kép: 123rf.com

olkt.hu/jog-asz.blog.hu

Szerző.: Sándor Zsuzsa

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!