Sajókazán úgy döntött az önkormányzat, hogy csak a legszegényebbek nem vehetik igénybe az iskolakezdési támogatást

0

Sajókaza önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2019. évi szociális juttatások terhére iskolakezdési támogatás nyújt. Ez logikus dolognak tűnik, annak ellenére ugyanis, hogy az állam biztosítja az ingyenes tankönyveket az általános iskolákban, rengeteg családnak okoz súlyos anyagi problémát az iskolakezdés.

Csakhogy a sajókazai testület az iskolai szociális támogatás odaítélését szabályozó rendelet megalkotásánál gondosan ügyelt arra, hogy a jogszabály éppen a legrászorultabbakra, a legkiszolgáltatottabbakra, a legnagyobb szegénységben élő gyerekekre ne vonatkozzon.

A szöveg így szól: az 5-10-15 ezer forintos támogatást azok vehetik igénybe, akik „rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosultak”, illetve azok, akik „más település általános iskolájába” járnak.

Ennél is beszédesebb azonban az iskolába járási feltétel. Tehát a támogatásra csak azok jogosultak, akik nem a sajókazai szegregált, cigány többségű iskola tanulói. Vagyis csak azok vehetik igénybe, akiket a szülei éppen azért, hogy a sajókazai szegregált – ezáltal az átlagosnál sokkal rosszabb színvonalú – iskolából kimenekítsék, a környék más intézményeibe viszik.

Forrás és bővebben: 168óra/https://168ora.hu/itthon/sajokaza-csak-a-legszegenyebbek-nem-vehetik-igenybe-az-iskolakezdesi-tamogatast-173687