S.O.S. az óvodákért!

0

S.O.S. az óvodákért! címmel indítottak online petíciót óvodapedagógusok, amellyel Kásler Miklós emberminiszter közelmúltban elhangzott, az óvodai neveléssel kapcsolatos kijelentéseire reagálnak.

Az Emmi vezetését májusban átvevő miniszter nyilatkozataiban visszatérő motívum a különböző társadalmi szintű problémák óvodáskorban történő prevenciója.
Arról például már június legelején beszélt, hogy már az óvodában ösztönözni kell a gyerekeket, hogy törekedjenek majd a házasságkötésre.
Azóta pedig többször említette, hogy a népegészségügyi reformokat az óvodák berkein belül kell elkezdeni, méghozzá egy általános „szemléletváltás” keretében.

Az ÓVÓNŐK , -többek közt- EZT ÍRTÁK :
“Aktívan dolgozó óvodapedagógusként felháborít bennünket az a tény, hogy Önnek miniszterként milyen kevés ismerete van arról, hogy egy óvodában mi is zajlik. (!)

El sem tudja képzeli, hogy az országban milyen erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a gyermekek mindent megkaphassanak, annak ellenére, hogy jelenleg is több száz óvodapedagógus hiányzik a rendszerből.

“….A pedagógushiány, a rengeteg felesleges papírmunka és a megbecsülés nélküliség bűvös háromszögét most nem is nyitnánk már meg, mert nagyon sokat kellene róla írnunk, ráadásul úgy gondoljuk, hogy ezekkel is tisztában van, csak egyszerűen nem hajlandó foglalkozni ezekkel a problémákkal, mert tudja, hogy – sajnos – a legtöbb pedagógus fél, és nem fogja felemelni a szavát a rendszer hibái és működésképtelensége ellen .(!)

A miniszter elképzelései helyett az óvodapedagógusok konkrét javaslatokkal is előállnak:

-Az egészséges életmódra nevelés biztosításához például azt kérik, hogy az óvodákba szállított élelmiszer legyen garantáltan tápanyagban gazdag, mivel sok család otthon ezt nem tudja biztosítani a gyermekeknek

-Felhívják továbbá a figyelmet, hogy az óvodáknak megfelelő udvarokat alakítsanak ki, sok esetben ugyanis az udvarok nem jól felszereltek, és nem biztosítanak elegendő teret a gyermekeknek mozgásigényük kielégítésére

-Kérik a csoportlétszámok növelésének megállítását, mert „testi-lelki-mentális következményekkel járhat az, ha egy csoportban, kis helyre vannak bezsúfolva a gyermekek, ráadásul sok esetben ez legjobban az SNI-s gyermekeket érinti a legjobban, akiknek az integrált oktatási-rendszerben amúgy is több figyelemre van szükségük”

-Fontos lenne szerintük a dologi költségek emelése, mert „például szappan, wc-papír, zsebkendő, fogkrém csak azért van az óvodák többségében, mert a szülők minden évben, akár több alkalommal is hoznak „tisztasági-csomag” címszóval”
-Arra is rámutatnak: sok intézmény felújításra szorul, a biztonságos környezethez pedig ez is elengedhetetlen lenne

-Sokkal megnövelné az óvodapedagógusok kapacitását az adminisztratív terhek csökkentése, és vonzóbbá tehetné a pályát a fiatalok számára a bérek emelése

-Új minősítési rendszerre lenne szükség, mert a mostani szisztémában képtelenség felmérni, hogy egy pedagógus milyen szakmai munkát tud elvégezni valójában

-Az óvodapedagógusokat segítők (pedagógiai asszisztensek, dajkák, logopédusok, gyógypedagógusok) bérét is rendezni kell.”
forrás: facebook